Krop & velvære
14. juli 2025

5 ting der sker i kroppen, når man tygger tyggegummi

Tyggegummi består af en gummibase tilsat stoffer, som giver smag, farve og sødme. Her er 5 eksempler på, hvad der sker i kroppen, når man tygger det.
Af: Læge Jerk W. Langer
Tyggegummi består af en gummibase tilsat stoffer, som giver smag, farve og sødme.

Tyggegummi består af en gummibase tilsat stoffer, som giver smag, farve og sødme.

Foto: Shutterstock

Her er 5 eksempler på, hvad der sker i kroppen, når man tygger tyggegummi.

  1. Spytkirtlerne i mundhulen aktives, og det øgede spytflåd beskytter tændernes emalje mod syreskader og bakterieangreb. Det skal være sukkerfrit tyggegummi, og det er selve tyggeprocessen og den øgede spytdannelse, som beskytter. Ikke de eventuelle tilsætningsstoffer, ifølge fagtidsskriftet Journal of the American Dental Association. Tyggegummi er også en behandling mod tørhed i munden.
  2. Tyggebevægelserne og smagen kan lindre den søde tand og være med til at dulme appetitten, ligesom selve tyggearbejdet forbrænder lidt kalorier.
  3. Tyggegummi kan muligvis styrke hukommelsen samt mindske stress. Tyggende forsøgspersoner føler mindre depression, ængstelse og stress samt er bedre til at tage beslutninger, i hvert fald ifølge nogle afprøvninger. Hvorfor det sker, ved man ikke, men nogle forskere peger på, at blodcirkulationen til hjernen øges.
  4. Det er ikke farligt at sluge tyggegummi, i hvert fald så længe man ikke gør det i for store mængder, og hvorfor skulle man egentlig også gøre det. Nogle tilsætningsstoffer nedbrydes i mavesækken, mens selve gummiet passerer videre gennem tarmkanalen, nedbrydes delvist der, hvorefter resten ender i toilettet. Det klistrer ikke fast på indersiden af tarmvæggen, som man nogle gange hører, da det hele tiden omgives af væske. Synker man større mængder tyggegummi, er der rapporteret om tilfælde af forstoppelse.
  5. Overdreven tygning kan føre til temporomandibulær sygdom, som er en overbelastning i leddet mellem kæbebenet og tindingen. Samme sted, som man kan få problemer, hvis man skærer tænder om natten.

Artiklen blev udgivet i SØNDAG uge 25/2025, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.

Lyt til 'Bachelorette'-podcasten ‘EJ EJ EJ!’ hver fredag der, hvor du normalt finder dine podcasts - eller herunder.

Læs mere om:

Læs også

Bliv medlem af femina+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver dig ubegrænset adgang til alt indhold.