https://imgix.femina.dk/media/article/5-spoergsmaal-om-din-baekkenbund.jpg
Annonce
Krop & velvære

5 spørgsmål om din bækkenbund, du gerne vil have svar på

1. oktober 2019
af Aller Native, annonce for TENA
Daglige knibeøvelser er med til at styrke din bækkenbund. En stærk bækkenbund kan hjælpe dig med at holde tæt dernede. Inkontinens er et tabubelagt – men ikke ualmindeligt – problem, som flere kvinder døjer med. Få svar på dine spørgsmål om inkontinens her, og bliv guidet til at komme i gang med at knibe.

Daglige knibeøvelser er med til at styrke bækkenbunden, så det bliver nemmere at holde tæt dernede. Hvis du døjer med problemer med inkontinens, er du dog ikke alene. Flere kvinder oplever problemer med at holde tæt, men det er ikke et emne, der fylder i samtalen. Få svar på de spørgsmål om bækkenbunden, du ikke tør stille, af distriktssygeplejerske og uroterapeut Josefine Grandin her.

1. Er det ikke kun gamle mennesker, der har svært ved at holde bækkenbunden stram?

- Risikoen for inkontinens stiger med alderen, men kan påvirke alle (mænd, kvinder og børn). Faktisk er urinlækage mere almindeligt, end du måske tror. Én ud af tre kvinder over 35 år lider af urinlækage. Graviditet, fødsel og overgangsalder er nogle af de medvirkende faktorer, men også drikkevaner og livsstil spiller ind.

2. Kan jeg komme til at lugte af urin?

- Hvis du bruger trusseindlæg, der er særligt udviklet til inkontinens, skal du ikke være bange for at komme til at lugte af urin. Der er små mikroperler i produkterne, der indkapsler urinen, hæmmer bakterievækst og også neutraliserer lugt.

3. Kan jeg komme til at tisse under sex, hvis min bækkenbund ikke er stærk?

- Hvis du er bekymret for at lække under samleje, kan du forsøge at undgå koffeinholdige drikkevarer som energidrikke og kaffe, der kan få dig til at føle dig mere tissetrængende. Prøv også at undgå at drikke meget inden sex, og gør det til en vane at tisse af inden sex. Træn også din bækkenbund regelmæssigt. På denne måde styrker du musklerne i bækkenet, som hjælper dig med at holde tæt. En bonus er, at din bækkenbundstræning giver dig øget glæde ved sex.

4. Kan jeg bruge almindelige trusseindlæg, hvis jeg døjer med inkontinens?

- Urin er tyndere end menstruation og udflåd, og derfor udvikles inkontinensprodukter til at absorbere urin hurtigt og efterlade overfladen tættest på huden tør for øget komfort. Og i modsætning til almindelig menstruationsbeskyttelse fjerner de også uønsket lugt.

5. Holder min beskyttelse også tæt, når jeg for eksempel træner?

- I nogle situationer, for eksempel under træning, har du muligvis brug for et produkt, der tager lidt mere urin. Dine problemer kan også variere i løbet af dagen, så afhængigt af tid og situation kan der være behov for forskellige typer absorptionsevne.

Sådan laver du knibeøvelser rigtigt

En undersøgelse lavet af TENA viste, at 72 procent af de adspurgte kvinder sjældent eller aldrig lavede knibeøvelser. Ved at bruge fem minutter dagligt på knibeøvelser kan du styrke din bækkenbund. Ud over at forebygge inkontinens er fordelene også, at du modvirker rygsmerter, får fladere mave og får en bedre sexliv.

1. Læg dig på ryggen med bøjede, let adskilte ben. Slap af i ryggen, bagdelen, benene og maven.
2. Læg hænderne midt på maven, og kontrollér, at mavemusklerne ikke er spændte. Maven og balderne skal være helt afslappede, når du kniber.
3. Knib først musklerne omkring endetarmen sammen. Derefter kniber du fremad, opad, rundt om skeden og urinrørets åbning.

Læs mere om knibeøvelser, og lær de rigtige metoder HER

Om TENA

Med mere end 50 års erfaring er TENA den globale leder inden for håndtering af inkontinens. Besøg TENA for at få flere oplysninger om inkontinens, og hvordan man kan forebygge og få hjælp.

Læs også