Dårlige vaner i forhold til din ryg
Krop & velvære

3 dårlige rygvaner (og hvordan du bryder dem)

6. oktober 2012
af Charlotte Hallbæck
Det er altid godt at bryde dårlige vaner. Se her, hvordan du f.eks. opnår en sund og stærk ryg ved at ændre tre simple ting i din hverdag

Det kan være hårdt for ryggen at have stillesiddende kontorarbejde. Rygsmerter sender faktisk flere mennesker til lægen end nogen anden lidelse, udover forkølelse. Og faktisk kan selv almindelige hverdagsrutiner være med til at skabe rygsmerterne, hvis ikke du tænker over det. Her kan du læse tre almindelige fejl, som kan give rygsmerter, og hvordan du kan blive dem kvit.

1. Du er lænket til dit skrivebord
Hvis du sidder ned, skaber du mere pres på din rygsøjle, end hvis du står op - faktisk op til 40 % mere pres. Er du stresset eller har travlt på arbejdet, kan det være svært også at skulle koncentrere sig om at sidde korrekt på stolen hele tiden.

Det kan du gøre:
Du kan nedsætte trykket på din rygsøjle ved at læne dig tilbage på kontorstolen en gang imellem. Det kan du f.eks. gøre, når du taler i telefon eller snakker med en kollega. Og sørg for, at din kontorstol støtter din rygsøjle: Din nedre del af ryggen skal have støtte og dit hoved og din nakke skal være helt lige, når du kigger på din skærm. Derudover kan du med fordel rejse dig et par minutter hver halve time - hent vand, gå på toilettet eller hent dine papirer i printeren.

LÆS OGSÅ: Brevkassen - hvordan slipper jeg af med smerter i kroppen?

2. Du har pjækket fra træningen
En undersøgelse viser, at op til 40 % af folk med rygsmerter, har en tendens til at glemme træningen, når først de har ondt. Det er dumt, for det vil med stor sandsynlighed forsinke helingsprocessen og gøre smerterne endnu værre.

Det kan du gøre:
Vil du lindre smerter eller blive dem kvit hurtigere, skal du skynde dig i gang med træningen igen. Hyppige gåture vil lindre stivhed i leddene.

LÆS OGSÅ: Dyrk motion på høje hæle

3. Du bærer hele dit liv i din taske
Er din taske proppet til randen med bøger, papirer, cremer og alle de andre ting, du finder uundværlige, er du med til at skabe endnu mere pres på din ryg og skuldre. Din krop vil automatisk løfte den skulder, der bærer tasken, for at modstå presset, hvilket vil ændre balancen mellem dine to skuldre. Bærer du rundt på en overfyldt og tung taske hver dag, risikerer du ømme rygmuskler.

Det kan du gøre:

Først og fremmest skal du bære så lidt som muligt. Nogle af de typer tasker, der findes i dag, er i sig selv ganske tunge - med kæder, nitter etc. Faktisk bør din taske ikke veje mere end 10 % af din kropsvægt. Sørg også for at skifte imellem, hvilken skulder, du bærer tasken på og overvej, om du kan bruge to tasker i stedet for en - det vil fordele vægten bedre mellem dine skuldre.

Kilde: prevention.com

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_2.png

Læs også