https://imgix.femina.dk/media/sondag/2014/01/05/tips-til-bedre-sundhed/tips-til-bedre-sundhed-prim.jpg
Krop & velvære

11 tips til en bedre sundhed – og nej, det er ikke motion

29. januar 2014
af Redigeret af redaktionen, SØNDAG, Aller Media
Foto: Panthermedia
Vejen til en bedre sundhed handler ikke kun om motion og sund kost. Både søvn, venner, kys, frivilligt arbejde og chokolade har også indflydelse på din sundhed

Det skal ikke altid handle om motion og sund kost, når man taler om sundhed. For ud over de såkaldte KRAM faktorer, der står for kost, rygning, alkohol og motion, så har også det mentale indflydelse på din sundhed.

Professor og overlæge på Rigshospitalet Bente Klarlund Pedersen har en mulig forklaring på, hvorfor gode ting gør noget godt for vores sundhed.

Kan du heller ikke altid få presset en tur i fitnesscenteret ind i din travle hverdag. Her får du gode råd til, hvordan du alligevel får presset lidt motion ind i hverdagen

- Hvis man er positiv, kan man klare mere, og man kan typisk se det hele i et lidt større perspektiv og på den måde se ud over, at der måske er noget i livet, der generer lidt eller gør ondt, siger hun til SØNDAG.

De 11 sunde tips

Så ud over de sædvanlige sunde råd om kost og motion, der jo trods alt også er de vigtigste, så får du her 11 tips, der ikke handler om motion og kost, til en bedre sundhed.

1. Sov lidt længere
Giv dig selv chancen for at sove i seks til syv timer hver nat. Søvn er vigtigt for helbredet, det er eksperterne enige om - og nogle mener endda, at det er lige så vigtigt at få sovet de timer, man har brug for, som det er at spise sundt og dyrke motion.

Har du svært ved at falde i søvn eller sover du uroligt? Her får du 10 søvnråd der rent faktisk virker

God og nok søvn gør dig ikke bare i bedre humør og giver dig mere energi, så livet går lidt mere glat, undersøgelser har også vist, at man har nemmere ved at holde en sund vægt, og at det også kan være med til at forebygge problemer med hjerte-kar-systemet, så hjertet og blodårerne holder sig raske og i form.

2. Kys og kram derudad
Kys, kram og berøring i det hele taget er dejligheder, der statistisk lægger år til dig liv. Når vi gør det, producerer vi mindre af stresshormonet kortisol, vi danner glædesstoffet endorfin i hjernen, og kroppen sætter gang i produktionen af stoffet oxytocin, der også kaldes kærligheds- eller kramme-hormonet.

Du skal ikke vente med at dyrke sex til du har lyst - det kan kvæle din sexlyst. Læs hvorfor på søndag.dk

Nogle forskere har peget på, at det kan være årsagen til, at gifte mænd og kvinder lever længere end mennesker, der ikke er i parforhold. Husk at oxytocin først udskilles, når man har krammet i mere end 30 sekunder.

3. Se venner og veninder
Ja, du behøver selvfølgelig ikke en sund undskyldning for at se lidt mere til veninderne, men det er da en dejlig tanke, at gode venner er med til at forlænge livet. Mange gange har forskere rundtomkring i hele verden konstateret, at dem, der har nære venner livet igennem, lever 10 til 15 år længere.

Forskerne mener, at venskaber er så sundt, blandt andet fordi det tilføjer lidt mening og formål til livet, og at det så også får os til at passe bedre på os selv.

4. Gør noget for andre
Når du gør noget eller arbejder med noget, der ikke i første omgang er for din egen skyld, men fordi du tror på, at du kan bidrage med noget godt og på den måde hjælpe andre, så lægger du år til dit liv. Frivilligt arbejde er sundt, og i mange år vidste man ikke hvorfor - kun at der var en sammenhæng.

Men en undersøgelse af canadiske skoleelever, der hjalp yngre elever i en time om ugen, eller som stod på venteliste til at gøre det samme, satte fokus på, at der faktisk sker noget fysisk i vores krop, når vi hjælper andre. Før og efter nogle uger fik alle de ældre elever målt bl.a. deres kolesteroltal og BMI, og målingerne viste, at de aktive hjælpere var blevet fysisk sundere, i den periode de havde hjulpet de yngre.

5. Grin alt, hvad du kan
Du kan med garanti mærke det, straks det sker: Når du griner, letter det hele lidt. Og undersøgelser viser da også, at folk med humor generelt undgår en masse sygdomme, de har et bedre immunforsvar, de har mindre stress og alt i alt lever længere.

6. Få en hund - eller lån én
Hvis du har en hund, går du ture med den, og du falder med garanti i snak med nye eller gamle bekendtskaber på mange af de gåture. Det gør to ting for dig, der kan være med til at give dig flere raske år: du får motion, og du får lidt ekstra socialt liv.

Forskere mener i hvert fald, at det er derfor, undersøgelser gang på gang konstaterer, at hundeejere sådan gennemsnitligt lever længere end andre.

7. Brug naturen
Folk, der bor tæt på natur eller grønne områder, lever længere, har flere undersøgelser vist. Og der er tale om den slags undersøgelser, hvor man får data fra en mængde personer og så følger deres helbred og senere død. Derfor kan man i den slags undersøgelser kun konstatere, at der er en sammenhæng, og forskerne kan så kun gætte på, hvorfor sammenhængen kommer: Er det, fordi mennesker, der bor tættere på noget grønt, får mere motion eller slapper bedre af og af den grund undgår nogle livsstilssygdomme? Måske. I hvert fald kan man vel godt konstatere, at det må være sundt at bruge naturen, hvad enten man bruger den til motion og/eller til at slappe af i.

8. Spis lidt chokolade
Chokolade er en af de gode livsforlængende ting, hvor der faktisk er begrænsning på - mere er ikke sundere desværre på grund af det kalorierige fedt, der er i chokoladen. Men cirka 10 gram om dagen af den mørke slags, hvor der er masser af kakao i. Det sunde er jo nemlig de fenoler, der findes i kakao, som man mener kan forebygge hjerte-kar-sygdomme og styrke immunforsvaret.

9. Nyd solen
En lille smule sol er godt for dig - især i den periode af året, hvor den ikke er der så meget. Strålingen fra solen danner D-vitamin i huden på os, og det er med til at forebygge for eksempel hjerte-kar-sygdomme og knogleskørhed, mener man. Og så forstærker det immunforsvaret.

Om vinteren skal du tage imod al den sol, du kan få, om sommeren kan du nøjes med at få et kvarters tid uden solcreme, men hold dig stadig fra timerne midt på dagen om sommeren, og brug solcreme resten af tiden.

10. Tro på noget
Der er massevis af store undersøgelser, der har konkluderet, at religiøse mennesker lever længere end andre. Det betyder ikke noget, hvad eller hvem de tror på - det er deres opfattelse af, at der er noget, der er større end dem selv, der batter: At der er en mening med det hele, konkluderer mange af undersøgelserne.

11. Rejs væk
Du skal ud at rejse. Du planlægger og glæder dig. Du oplever en masse, møder nye mennesker og ser nye ting. Og når du kommer hjem igen, kigger du på billederne og det, du har købt, og glæder dig over det, du har prøvet. Alt det - hele pakken ved at rejse og komme ud og oplevet noget - det er med til at give dig så meget livskvalitet, at det kan lægge år til dit liv, mener forskere.

Læs også