https://imgix.femina.dk/media/05c6d4a5e8864561b857bce954523e86.jpg
Sundhed

Kost og rytme - 4 måneder gammel baby

12. december 2007
af Ulla Nielsen
Jeg har et par spørgsmål vedr. min datter på fire månederFor et par uger siden begyndte vi med skemad, og det går fint for det meste. Jeg er lidt i

Jeg har et par spørgsmål vedr. min datter på fire måneder
For et par uger siden begyndte vi med skemad, og det går fint for det meste. Jeg er lidt i tvivl om, hvor meget hun skal have, og hvor meget og hvad hun skal drikke ved siden af. Nogle gange vågner hun og er mere sulten end andre gange. Hun bliver tilbudt modermælkserstatning eller vand af kop til grød/mos-måltiderne, men er ikke så god til det endnu. Vil ind imellem gerne have lidt vand i en sutteflaske.

Hun er stor, over ni kilo, og trives fint. Er det en ok overgangskostplan, eller skal hun have mere eller mindre af noget. Får hun væske nok, og hvor meget mælk har hun brug for? Hvornår kan jeg bruge almindelig mælk i stedet for erstatning? Hvornår kan hun få kogt kød eller blødt brød?

Hendes dag ser nogenlunde således ud:
kl. 05-06: bryst, sover herefter en til halvanden time
kl. 08-09: bryst, formiddagslur på en til halvanden time
kl. 11-12: ris- eller hirsegrød med frugtmos, middagslur ca 2 timer
kl. 15: frugtmos + bryst eller grød, ca. en time eftermiddagslur
kl. 18: grønsagsmos eller bryst
kl. 20.30: vælling 150-200 ml
nat (03-04) bryst eller nogle gange bare sin sut.
Mia


Kære Mia
Almindeligvis anbefaler man at vente med skemad til barnet er fem-seks måneder gammel. Starter du ved firemånedersalderen, må du forvente, at overgangsperioden til fastere føde går lidt langsomt.

Du tilbyder din datter tre skemåltider om dagen, og det er i orden, når blot du ikke forventer, at hun spiser mere end et par teskefulde ved hvert måltid. At du sideløbende tilbyder bryst fire-fem gange i døgnet, og vælling til natten lyder fint. Så får din datter den mælkemængde, hun har behov for, og har hun fem-seks tunge, våde bleer dagligt, så er hendes væskebalance i orden.

Jeg vil anbefale at beholde denne kostrytme, til din datter er omkring otte måneder gammel. Dette er tidspunktet, hvor hun begynder at kunne tygge rigtigt, og derfor kan gå over på den samme kost som resten af familien.

Fra hun er seks måneder, må hun få lidt kogt kød og fuldkornsprodukter, og i denne alder kan hun nøjes med 1/2 liter mælkeprodukt dagligt, hvilket svarer til en flaske vælling til natten samt to-tre ammemåltider i døgnet.

Med hensyn til almindelig komælk så er anbefalingerne at fortsætte med amning eller modermælkserstatning, til barnet er et år, dog må hun gerne få lidt sødmælk af en kop eller lidt mælk i maden. Det er pga. modermælkens eller erstatningens særlige sammensætning, der passer til de små børns behov i den periode, hvor deres kost trods alt ikke er så varieret. Fra etårsalderen skal hun have så varieret en kost, at det eneste, det skal have fra mælken, er kalk, hvilket fint kan fås via almindelig komælk.

Benedikte Hertel, sundhedsplejerske

Få opskrifter på mad til baby her

Læs også