Træning og kost

Sådan får du en god fordøjelse

af Mia Qvist Scheelsbeck, Alive.dk 24. august 2011
Foto: All Over Press
Mange slås med dårlig fordøjelse. Se her, hvad du kan gøre for undgå mavesmerterne

Flere kvinder har det end mænd, men det kan være svært at finde ud af, hvad det skyldes. Problemer med fordøjelsen kan nemlig både stamme fra noget psykisk og fysisk.

- Det kan skyldes negative tanker og stress, men det kan også være kostbetinget, forklarer Martin Kreutzer, der er ernæringskonsulent ved Discretio.dk, til Alive.dk.

Irriteret tyktarm viser sig ved smerter, oppustet mave og vekslende afføring, og det forekommer tre gange så hyppigt hos kvinder som hos mænd. Symptomerne viser sig typisk efter et måltid.

Få fiberprodukter og væskeIfølge Martin Kreutzer kan det hjælpe at tage et grundigt eftersyn af sine kost- og motionsvaner. Spiser du grøntsager og andre kostfibre kan det nemlig gavne fordøjelsen, mens store mængder laktose og gluten virker modsat.

- Det handler om at få fiberholdigt mad og væske. Og at man går regelmæssigt på toilettet. Det hjælper bestemt ikke at holde sig, og det er der især mange kvinder, der gør, siger Martin Kreutzer.

Han forklarer, at det grundlæggende er hele vores madkultur, der er dårlig for fordøjelsen. Mens vi i dag spiser brød, kager og morgenmadsprodukter, der er fremstillet af raffineret mel, spiste vi tidligere langt mere fiberrig mad og bevægede os mere. Og kostfibre er helt centrale for mavens funktion.

Pas på gluten og laktoseMartin Kreutzer understreger, at det typisk er mælkesukker og gluten, der er skyld i fordøjelsesproblemerne.

- Rigtig mange kan ikke tåle mælkesukker. De kan godt drikke et glas mælk, men ikke tre. Store mængder gluten kan også være skadeligt for fordøjelsen, så det er en god idé at skære ned på kornprodukterne, mener Martin Kreutzer.

Læs på Femina.dk nogle tips til, hvordan du får en god fordøjelse

Eller læs mere om fordøjelsessmerter