https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/august/brainprim.jpg
Træning og kost

Mirakelkost til din hjerne

28. august 2014
af Margrethe Vadmand, læge Charlotte Bech og Charlotte Heje Haase
Tag hånd om din hjernes skæbne. Her er hjerneforsker Jean Carpers bedste råd til en hjerne, der fungerer optimalt og styrker hukommelsen, gør humøret bedre, øger intelligensen og bremser mental aldring.

Tag multivitaminer

Indtagelse af beskedne doser af en række forskellige vitaminer og mineraler er med til at bevare og forbedre vores intellektuelle funktionsevne og psykiske velbefindende. Gravide rådes til at tage en særlig sammensat multivitaminpille (med folinsyre uden a-vitamin) for at sikre sig sunde børn. Og den engelske forsker David Benton konstaterer, at op mod halvdelen af almindelige skolebørn vil kunne forbedre deres IQ ved at tage multivitaminer. Undersøgelser viser også, at ældre mennesker, der har indtaget en række forskellige vitaminer og mineraler gennem mange år, har bedre kognitive funktioner og et større velbefindende. Især B-vitamin er nødvendige for at beskytte gamle hjerner.

Top ti brain-foods

1. Hørfrø og hørfrøolie
2. Bukkehornsfrø
3. Avocado
4. Va lnødder
5. Gurkemeje
6. Quinoa
7. Grønkål
8. Spirer af
broccolifrø
9. Blåbær
10. Hvedekim

Kilde: Læge Charlotte Bech

Tag antioxidant-vitaminer

Fire antioxidant-tilskud er nødvendige ud over multivitamin-mineraltableter: E-vitamin, C-vitamin, alfa-liponsyre og coenzym Q10 ifølge Lester Packer fra University of California. Han anbefaler desuden ginko biloba og Pycnogenol. Antioxidanter kan medvirke til at forebygge kroniske sygdomme sygdomme som diabetes, tilstoppede pulsårer og forhøjet blodtryk.

Spis mad med antioxidanter

Forskning på bl.a. Turffs universitet viser, at antioxidantrige fødevarer har en god effekt på hjernen. Ved at give dyr almindelige antioxidantrige frugter og grøntsager - som fx blåbær, spinat og jordbær - kan man øge deres mentale funktionsevner og genoprette hukommelses og indlæringsevnen hos gamle dyr. Normalt har kraftigt farvede frugter og bær samt grønne bladgrøntsager det højeste indhold af antioxidanter.

Drik te

Forsker John Weisburger ved American Health Foundation har udtalt, at te bør være amerikanernes nationale sundhedsdrik. Det er en af de nemmeste og hurtigste måder at give kroppen antioxidanter på. Teen skal være lavet af rigtige teblade enten i løs vægt eller i teposer. Efter en kop te har man indtaget omkring 1.200 ORAC-enheder antioxidanter, som er en tredjedel af den samlede anbefalede mængde.

Også is-te tæller - bare put is i din kop te og lad være med at købe de sukkerholdige i køledisken. Der er flest antioxidanter i sort te og derefter kommer grøn te. Urtete, te på flaske og pulverte, giver ikke så meget. Prøv at erstatte mindst en af de daglige kop kaffe med te. Og drik iste i stedet for læsekedrikke.

Hav styr på dine fedtstoffer

Fedtstoffer er virkelig godt for din hjerne og styrker dens kommunikationsnetnedbryder. Indtag de sunde som er omega3 fedtsyrerne DHA, EPA og Liolensyre. Spis fisk og skaldyr eller tag kosttilskud og undgå for meget mættet animalsk fedt (kød, sødmælk, smør og ost). Mindst også indtaget af hærdede vegetabilske olier såsom margarine, mayonnaise, forædlede fødevarer og transfedtsyrer, der er i friturestegt fastfood. Vegetabilske olier med omega 6-fedtsyrer såsom majs-, tidsel og solsikkeolier er faktisk heller ikke det bedste for din hjerne.

Tag tilskud, der styrker hjernen

Hjernen kan have brug for lidt ekstra tilskud som modvægt mod svækkelse af hukommelsen. En del håndkøbstilskud kan bidrage til at forynge hjernecellerenes aktivitetsniveau. En særlig favorit er ginko biloba. Er andet tilskud er fosfatidylserin eller FS, som skulle fremme dannelsen af hukommelselses neurotransmitteren acetylcholin. Tilskudets virkning afhænger af problemets natur og hver enkelt persons biokemiske forhold.

Spar på sukkeret

Indtagelse af for store mængder sukker, og visse andre kulhydrater, er ikke nogen god ide til hjerner på noget tidspunkt i livet. Overbelastning med sukker kan bringe uorden i blodsukker-niveauet og påføre hjernecellerne vedvarende skader. Men eftersom hjernen drives af energi, der for det meste tilføjes i form af kulhydrater, er det vigtigt at vælge de bedste kulhydrater til en optimalt fungerende hjerne. De bedste er dem med lave glykæmiske indeksværdier, der langsomt fordøjelige såsom surbrød, havregrød, abrikoser, kirsebær, søde kartofler, naturel yoghurt og nødder.

Skær ned på kalorierne

Overvægt er ikke godt for hjernen. Det kan give insulinresistens, forhøjet blodtryk og muligvis diabetes, som fører til hukommelsessvækkelse, for hurtig aldrig og umærkelige skader på hjernecellerne. En sikker forhaling af aldringsprocessen, som beskytter hjernen og kroppens organer mod voksende frie radikal-skader, er at skære ned på kalorieindtaget.

Læs også