kondom
Sundhed

Kønssygdom spreder sig hastigt: "Måske kan det tilskrives, at covid-19 er overstået"

3. marts 2023
Af Amalie Lindeburg
Foto: Unsplash
Kønssygdommen gonorré ser ud til at sprede sig blandt danskerne mere end tidligere, viser tal fra Statens Serum Institut.

Denne artikel blev først bragt på Se & Hør. Dette er en redigeret version.

Sidste år blev markant flere smittet med kønssygdommen gonorré, der potentielt kan gøre både mænd og kvinder sterile.

Antallet af tilfælde er stukket helt af, efter at 1378 personer i 2022 fik konstateret kønssygdommen sammenlignet med 949 året før. Det viser tal fra Statens Serum Institut (SSI). I 2000 var antallet på 152 personer.

Til TV 2, der først bragte historien, forklarer sektionsleder i afdelingen for infektionsepidemiologi og forebyggelse hos SSI, Susan Cowan, at det er uvist, hvad der er årsag til den store stigning.

- Måske kan det tilskrives, at covid-19 er overstået, og nu skal vi have en fest. Måske gik smittede ikke lige så meget til lægen under coronavirus. Måske er flere blevet testet i 2022 på grund af muligheden for hjemmetest, siger hun til mediet.

Symptomerne på gonorré kan ifølge sundhed.dk blandt andet være gulligt udflåd og svie ved vandladning, men cirka halvdelen af kvinder og ca. 20 procent af mænd med gonorré har ingen symptomer på infektionen.

Hvis kønssygdommen ikke bliver opdaget i tide, kan man i værste fald blive steril.

For kvinder kan infektionen sprede sig til æggelederne og give underlivsbetændelse, og det øger altså risikoen for at blive steril.

For mænd kan betændelse i bitestiklerne opstå, hvis infektionen spreder sig og på den måde gøre manden steril.

Sådan undgår du gonorré

Smitte sker ved ubeskyttet sex. Der er øget forekomst af gonorré blandt mænd, som har sex med mænd, samt mænd der har haft seksuelle kontakter i udlandet.

Kondom beskytter effektivt mod smitte med gonorré. Det er vigtigt at være opmærksom på, at gonorré også kan smitte via oral- og analsex.

Seksualpartner(e) skal undersøges og behandles, hvis prøven er positiv for gonorré. Man skal ikke dyrke sex, før man er er færdig med behandlingen og kontrolpodningen er gennemført, hvor resultatet er uden tegn på gonorré.

Udover gonoré er antallet af smittede med kønssygdommene klamydia og syfilis også steget, lyder det fra SSI.

Læs også