https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/brevkasse/bk-artikler-fra-nov-13/proeveratblivegravidprim.jpg
Sundhed

Jeg vil så gerne være gravid

7. august 2014
af Ulla Nielsen
foto: Pantherstock
Jeg er en kvinde på 27 år, som prøver at blive gravid. Jeg smed p-pillerne for ti måneder siden, men det er endnu ikke lykkedes for os at blive

Jeg er en kvinde på 27 år, som prøver at blive gravid. Jeg smed p-pillerne for ti måneder siden, men det er endnu ikke lykkedes for os at blive gravide.

Som 15-årig fik jeg en abort, og min mand har en datter på seks fra et tidligere forhold.
Da jeg blev meget let gravid første gang, forstår jeg ikke, at det kan tage så lang tid nu. Jeg har holdt pause med p-pillerne i to perioder. Jeg har taget dem, siden jeg var 15, og sidst jeg holdt pause, var for tre år siden.

Jeg har fået foretaget en vandscanning hos en gynækolog, hvor der blev sprøjtet saltvand op i æggelederen.
Min mand har fået testet sin sæd, og den er god, og jeg har både hormoner, regelmæssig menstruation osv. Jeg har også lavet ægløsningstest, men jeg kunne ikke rigtig bruge dem til noget.

Er der nogle gode råd til, hvornår det er bedst at forsøge at blive gravid? Er der specielle stillinger, vi skal bruge? Hvordan bliver vi tjekket, om vi passer sammen?
Min menstruation kommer den 18. i hver måned og varer ca. en uge.

Hilsen Pernille

Kære Pernille
Det er et godt udgangspunkt, at I begge har vist, at I er i stand at producere børn. Men evnen til at blive gravid falder med alderen. Da du var 15 år, var der 30% chance/risiko for at blive gravid ved første samleje. Kvinder i din alder vil kun have 20% chance. Man vil som regel først indlede en nærmere undersøgelse af, hvorfor du ikke er blevet gravid, når I har forsøgt et år.

Hvis du ellers er sund og rask, er der derfor stor sandsynlighed for, at du vil blive spontant gravid inden for et år. Hvis du på trods af dette ikke er blevet gravid inden for dette tidsrum, skal du henvises til en gynækolog eller en fertilitetslæge, som vil undersøge dig og din mand nærmere for fysiske og hormonelle forhold. Din mands sædkvalitet vil også blive undersøgt igen, fordi sædkvaliteten kan variere noget.

Du kan eventuelt se på, om din livsstil kan hæmme graviditet. Vi ved, at koffeinen i kaffe, te, cola og kakao kan virke hæmmende for frugtbarheden, hvis mængderne af disse drikkevarer overdrives. Rygning hæmmer ligeledes frugtbarheden.

Der er ikke nogle samlejestillinger, der er mere befordrende for befrugtning end andre. Sædcellerne arbejder sig hurtigt frem og kan overleve op til en uge i livmoderen. Chancen for at blive gravid er størst omkring ægløsningstidspunktet, og dette tidspunkt kan findes ved en gør-det-selv-test, som købes på apoteket eller hos Matas eller ved at måle din morgentemperatur. Temperaturen stiger lidt omkring ægløsningstidspunktet. Stigningen ses bedst, hvis du skriver målingerne over en måned ind i et skema

Dorthe Taxbøl, jordemoder

Læs også:

Gravid i 20'erne

Læs også