Alzheimer
Sundhed

Jana fik underlige humørsvingninger. Lægens svar kom som et chok

30. januar 2024
Af Line Frandsen
Foto: Privat
En amerikansk kvinde oplevede voldsomme – og mystiske – humørsvingninger. Hun havde dog ikke forventet, at det skyldtes en så alvorlig diagnose

I 2017 begyndte Jana Nelsons venner at opleve noget mystisk. Deres ellers så søde og venlige veninde skiftede pludselig humør, gentog sig selv – og var generelt ikke længere den samme.

Også Jana selv fornemmede, at noget var galt, fortæller hun ifølge New York Post i et interview med SWNS.

– Jeg havde så store problemer med at regulere mine følelser. Jeg blev sur over ting, jeg aldrig ellers ville blive sur over, for eksempel hvis folk irettesatte mig, hvis jeg sagde noget forkert, fortæller den 53-årige kvinde, der bor i Idaho, til det amerikanske medie.

Også andre mystiske symptomer begyndte at vise sig. Hun havde svært ved at holde balancen, og lægerne frygtede derfor, at hun havde udviklet en neurologisk lidelse – eller måske en hjernetumor.

Derfor blev Jana scannet, men svarede var bestemt ikke, hvad hun og lægerne havde forventet.

Alzheimer: Syv stadier

Alzheimers sygdom er en progressiv neurodegenerativ lidelse, der påvirker hukommelse, tænkning og adfærd. Den kan groft sagt inddeles i syv faser.

Stadie 1: Ingen tegn på hukommelsestab eller kognitive problemer. Livet fortsætter som normalt.

Stadie 2: Let hukommelsestab, som ofte kan overses eller tilskrives aldring.

Stadie 3: Ændringer i adfærd og hukommelse begynder at blive mere mærkbare.

Stadie 4: Symptomerne bliver mere udtalte med udfordringer i daglige opgaver.

Stadie 5: Betydelige hukommelsestab og behov for hjælp til daglige aktiviteter.

Stadie 6: Avanceret stadie med behov for hjælp til de fleste aktiviteter og mulige personlighedsændringer.

Stadie 7: Det mest alvorlige stadie, hvor konstant pleje og overvågning er nødvendig.

Kilde: Alzheimer.dk

MRI-scanningen viste, at hun havde Alzheimers, og at hun allerede var i stadie fire af den frygtede sygdom. Hun er i dag i stadie fem.

– Du tror, at du ville opdage, hvornår noget virkelig er galt – men jeg var ikke klar over, at min tilstand var så dårlig. Jeg var virkelig knust, siger Jana, der er mor til to børn og to stedbørn.

Efterfølgende har hun gjort alt for at få det bedste ud af hverdagen. Hun har fundet grupper med ligesindede, der har fået konstateret Alzheimers i en ung alder, og så er hun ikke bange for at tale om, at hun er alvorligt syg. Hun er heller ikke bange for at indrømme, at hun ved, at hun snart får brug for intensiv pleje:

– Min læge anbefaler, at vi begynder at kigge efter hjælp til hjemmet, og det bliver formentlig nødvendigt til næste år. Vi ved, hvilket firma vi vil bruge – så vi er klar til at rykke, når tiden kommer, siger Jana.

Artiklen blev første gang udgivet af Se og Hør. Dette er en redigeret version.

Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også