Endometriose
Endometriose

Hver 10. danske kvinde har denne sygdom - men det er kun et fåtal, der ved det

9. august 2022
af Katrine Rosenbæk
Foto: Annette Riedl/AP/Ritzau Scanpix
Hver tiende danske kvinde har underlivssygdommen endometriose, men det er under to procent, som får diagnosen. Det viser et forskningsprojekt ved Aarhus Universitet.

Da Yasmin Raundorf-Medina sad til en skriftlig eksamen i 9. klasse, fik hun sin menstruation.

Den var så kraftig, at hun blødte gennem hele stolen.

- Det var virkelig ikke sjovt. Jeg havde så ondt. Jeg måtte bare blive siddende og vente, til alle andre var gået ud, og så prøve at vaske stolen af.

Det sagde Yasmin Raundorf-Medina i et interview med femina i februar.

Det var først flere år senere, hun fandt ud af, at hun har endometriose, og hendes historie er symptomatisk for mange kvinder, der har den kroniske underlivssygdom: De venter længe på at få diagnosen, hvis de altså får den.

Et forskningsprojekt fra Aarhus Universitet viser, at der i årene 1990-2017 er sket en stigning på 46 procent i antallet af diagnoser.

Men på trods af den stigning er det kun to procent af de kvinder, som har sygdommen, som får stillet diagnosen og dermed får muligheden for at modtage behandling.

Projektet viser også, at din sandsynlighed for at då diagnosen varierer alt efter, hvor du bor i landet. Flest kvinder er blevet diagnosticeret i det nordlige og østlige Jylland.

Således havde kvinder i Nordjylland 13 procent større sandsynlighed for at blive diagnosticeret sammenlignet med kvinder i Østjylland i perioden.

Ifølge Dorte Rytter, lektor i epidemiologi ved Aarhus Universitet, kan en af forklaringerne være, at sundhedsvæsnet er struktureret forskelligt i de fem regioner. Kvinder og lægers opmærksomhed på symptomerne vil også variere. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Hvad er endometriose?

  • Op mod ti procent af kvinder i den fødedygtige alder har endometriose
  • Hyppigste symptom er smerter ved menstruation og ægløsning
  • På længere sigt kan man udvikle kroniske smerter, som kan medføre udpræget træthed og søvnforstyrrelser
  • Smerter ved samleje
  • Nedsat frugtbarhed – 30-40 procent af kvinder med endometriose har problemer med at blive gravide
  • Endometriose kan pt ikke kureres, så behandlinger er gearet til at holde symptomerne i ave

Kilde: Aarhus Universitet

Alvorlige konsekvenser

Op mod 10 procent af kvinder i den fertile alder vurderes at lide af den kroniske sygdom.
Som Yasmin Raundorf-Medina beskrev, giver den stærke smerter i underlivet, og den kan blandt andet også medføre udbredt træthed, nedsætte din fertilitet og desuden kræve behandling eller operation.

Dorte Rytter understreger, at endometriose er en meget underdiagnostriceret sygdom. Mange kvinder lever med symptomerne i mange år uden at få stillet en diagnose, ligesom Yasmin Raundorf-Medina gjorde.

Imens har det alvorlige konsekvenser for kvinderne:

- For nogle kvinder kan symptomerne være svært invaliderende og medføre væsentligt forringet livskvalitet og arbejdsevne, siger Dorte Rytter.

For eksempel mister kvinder med endometriose i gennemsnit 11 timers produktivitet på en arbejdsuge ifølge et internationalt studie fra 2011.

Studiet er en del af det internationale forsknings- og innovationssamarbejde FEMaLe, der på tværs af ni europæiske lande skal forbedre diagnose og behandling af endometriose.

Læs også