https://imgix.femina.dk/media/05c6d4a5e8864561b857bce954523e86.jpg
Sundhed

Hvad med ko-mælk i flaske?

15. december 2005
af Ulla Nielsen
Jeg har ammet min søn, til han var ni mdr. Da var han efter min mening ved at være for stor, og jeg kunne ud fra forskellige kostvejledninger læse, at

Jeg har ammet min søn, til han var ni mdr. Da var han efter min mening ved at være for stor, og jeg kunne ud fra forskellige kostvejledninger læse, at han heller ikke længere havde et behov for ammemælk.
Han er nu ti en halv måned og har i halvanden måned fået en flaske om aftenen og tidligt om morgenen. Til at starte med var der sødmælk i flasken, senere blev det letmælk. Nu har jeg så fået at vide, at du aldrig må give almindelig mælk i flaske! Er det rigtigt og hvorfor? Er det bedre med vælling?
Min søn har hele tiden fulgt vægtkurverne. Han er hverken for tyk eller tynd, trives og er næsten altid glad.
Heidi Petersen

Kære Heidi Petersen
Det er helt korrekt, at man ikke anbefaler at give almindelig mælk i flaske. Det er nu ikke, fordi mælken på nogen måde bliver dårlig ved at blive serveret på flaske. Baggrunden er, at børn ikke skal lære, at den smag fås via flaske. Begynder du først at give almindelig mælk på flaske, er der risiko for, at barnet beholder flasken langt ud over den nødvendige alder. Børn i 10 måneders alderen skal have en halv liter mælkeprodukt dagligt, og de drikker som regel større mængder, når de drikker af flaske i forhold til kop. Dette får mange forældre til at beholde sutteflasken i alt for lang tid for nemheds skyld. Så bliver de fri for at bruge ekstra ressourcer på at få barnet til at drikke nok af koppen.
Når man anbefaler at fylde modermælkserstatning eller vælling i flasken i stedet for almindelig mælk, så skyldes det også, at sammensætningen af produkterne passer bedre til børn under et års, og der er tilsat jern, som er vigtig for barnets udvikling. Giver man barnet almindelig mælk før et års alderen, anbefaler man sødmælk, da det har den bedste fordeling mellem proteiner og fedt for børn i den alder.
Det er naturligt for børnene at slippe flasken i 12-14 måneders alderen. I den alder har de ikke længere brug for et mælkemåltid at sove på, og deres mundmotorik er udviklet i en sådan grad, at de kan drikke og spise som os andre med hensyntagen til, hvor mange tænder de har at tygge med. De har som regel fået de første tænder, og de har ikke godt af at ligge i mælkebad om natten. Så børnene skal have børstet tænder efter en eventuel flaske til natten for at undgå huller i tænderne.
Dit barn er ti en halv måned, så du kan uden videre droppe flasken om morgenen. Er din søn tørstig, når han vågner, kan han få lidt vand af en kop. Så er han også rigtig sulten til morgenmaden. Flasken til natten kan du vælge at beholde lidt endnu, hvis han er meget glad for den. Når tiden nærmer sig til at slippe flasken helt, kommer du over en periode mindre og mindre mælk i den, så hans mave langsomt vænner sig til ikke at blive så fyldt. Til sidst kan du blot hælde lidt vand i den. Derved bliver den mere og mere kedelig, og så plejer børnene selv at droppe den.
Benedikte Hertel, sundhedsplejerske

Læs også:
Sødmælk i flasken

Læs også