Hvad er polypper?
Vi er netop kommet hjem fra hals-, næse- og ørelægen med besked om, at min søn på tre et halvt år skal have fjernet polypper.
Hvilken funktion har polypper, og hvorfor fjerner man dem?
A. Kristensen
Kære A Kristensen
I svælget sidder der noget væv, som består af slimhinde, der indeholder kirtelvæv. Dette væv er en del af kroppens immunforsvar. Ved fødslen har barnet kun sparsomme mængder af dette lymfoide væv, men allerede i første leveår sker der en normal og automatisk vækst af dette væv, der bl.a. er med til at bekæmpe infektioner. Desværre er det også ofte sæde for infektioner. Væksten af kirtelvævet topper, når barnet er seks-syv år, hvorefter dette lymfevæv bliver mindre, så der kun er en mindre mængde tilbage ved puberteten.
Ved tilbagevendende infektioner vokser kirtelvævet nogle gange så meget, at det kaldes polypper. Polypperne kan komme til at fylde så meget, at barnet ikke kan trække vejret gennem næsen, men må trække vejret gennem munden. Barnet snøvler, og den besværede vejrtrækning kan give en dårlig nattesøvn og deraf følgende træthed (for hele familien). Den passage, der normalt er fra mellemøret til svælget, kan blive lukket af polypperne, og dette kan give anledning til tilbagevendende mellemørebetændelser samt væske i mellemøret.
Hvis et barn har en række af disse problemer, vil lægen undertiden anbefale at fjerne polypperne. Dette er en mindre operation, der foregår i fuld bedøvelse. Nogle gange vælger man dog at se tiden an, fordi kirtelvævet har en tendens til at mindskes med alderen. De senere år har man generelt været tilbageholdende med disse operationer, men særlige forhold kan gøre sig gældende hos det enkelte barn, således at operation er den bedste løsning.
Kirsten Holm, børnelæge
Læs også:
Vaccinationer
Sundhedsplejersken