https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/tumlinge-1-3-aar/tumling-et-aar/baby-med-tandboerste-prim.jpg
Sundhed

Husk dit barns tandbørstning

15. april 2013
af Newsdesk, Aller Media
Foto: All Over Press
Forældre sjusker så meget med børnenes tandbørstning, at børnene risikerer at få huller

Inden turen går til enten vuggestuen, børnehaven eller skolen, så skal ungernes bisser børstes. Anbefalingerne lyder, at der skal bruges to minutter på tændernes sundhed - både morgen og aften. Men på trods af anbefalingerne, så er der mange forældre, der alligevel sjusker med deres børns tandbørstning. Og det er ikke kun tiden, men også grundigheden, der bliver sløset med, skriver mama.dk.

- Vi anbefaler, at børn får børstet tænder to gange om dagen, men om det er ét eller to minutter er ikke så vigtigt. Det vigtigste er, at alle tandfladerne bliver børstet, og det sjusker for mange forældre med, siger Elisabeth Gregersen, der er formand for Dansk Tandplejerforening til alive.dk.

Ikke sjovt at blive boret
Hvis man ikke er grundig nok med børnenes tandbørstning, kan det føre til huller og andre mundproblemer, som kræver behandling.

- De forældre, der har prøvet at gå til tandbehandling med deres barn, synes, det er ganske forfærdeligt. De har dårlig samvittighed og vil hellere selv ligge der end barnet. Det er heller ikke sjovt for barnet, da det kan være meget ubehageligt at blive boret. Derfor er det vigtigt, at forældre tager den daglige tandbørstning alvorligt, siger Elisabeth Gregersen.

En ordentlig tandbørstning har også betydning for børns mundsundhed som voksne.

- Ens vaner bliver grundlagt som børn. Derfor er det vigtigt, at forældre er med til at give deres børn gode vaner, når det kommer til tandbørstning, som med så meget andet, siger hun.

Sjusker også med egne tænder
At forældrene ikke får børstet deres børns tænder godt nok, skyldes blandt andet, at de ikke selv kan børste deres tænder tilstrækkeligt rene.

- Voksne er ringe til at børste deres egne tænder. Det viser blandt andet, at 80 til 90 procent af alle voksne har paradentose et eller andet sted i munden. Deres engagement i den daglige tandbørstning er for lille og hermed også i deres børns børstning, da de tror, det er nemmere at børste tænder end det egentligt er, siger Elisabeth Gregersen.

Desuden kan det skyldes, at forældre ikke har nogen struktur på deres børns daglige tandbørstning.

- Det er ofte tilfældigt, hvornår børn får børstet deres tænder grundigt. Der sker nemlig tit det, at børn falder i søvn, og så tænker forældre, at man kan gøre det morgenen efter. Men der har man ofte for travlt. Løsningen er at finde tidspunkter på dagen, hvor det passer den enkelte familie bedst. Og heller børste tænder en gang for meget end for lidt, siger hun.

Se også:
Børst tænder på dit barn (næsten) uden at skrige
Bøern får ikke børstet tænder ordentligt

Læs også