En kvinde som vågner med mareridt
Sundhed

Her er de 10 mest almindelige mareridt

10. april 2022
af Benedicte Wessel-Holst, kk.no og Redaktonen
Udgivet første gang 28. januar 2021. Foto: Shutterstock
Hvorfor får man mareridt, og hvad betyder disse drømme? Vi har samlet en liste over de 10 mest almindelige mareridt - og hvad de betyder.

Badet i sved og med en dunkende puls, vågner du med et sæt op i din seng blot for at konstatere, at det heldigvis bare var et mareridt.

Men hvad i alverden var det, du drømte? Og fortæller mareridtet noget om dig, eller er det bare helt tilfældigt, hvad der dukker op i hjernen, når du sover?

Hvorfor får man mareridt?

Mareridt anses som værende normale, medmindre de forstyrrer vores søvnmønster eller hindrer den psykosociale udvikling. Mareridt i voksenalderen bliver tit forbundet med angst og stress eller andre psykiske lidelser.

Det anslås, at indtag af alkohol, tobak og det at spise sent på aftenen kan øge risikoen for at få mareridt, men også længere perioder med stress påvirker søvnen.

Ståle Pallesen, der er søvnspecialist og professor på Bergen Universitet i Norge, har tidligere udtalt til kk.no, at mennesker drømmer hele tiden, imens de sover, men at det er under REM-søvnen, at vi har de mest visuelle drømme, og dermed også dem vi husker bedst – heriblandt mareridt.

- Der er en klar forbindelse mellem vågen aktivitet og indholdet i vores drømme.

- Vi drømmer sjældent om ting, der er helt irrelevante, siger Pallesen og fortæller samtidig, at direkte tolkninger af drømmene er vanskelige, eftersom at vores hjerne sammensætter forskellige fragmenter af information og derefter bearbejder dem om natten.

Og selvom det kan føles, som om at mareridt for det meste er mærkelige og fuldstændigt absurde, og at andre på ingen måde har kunnet drømme noget lignende nogensinde, er der alligevel nogle mareridt, som går igen blandt flere af os.

De 10 mest almindelige mareridt - og hvad de betyder

Ifølge en britisk undersøgelse foretaget af psykolog Lee Chambers og ekspert i frygt Lauren Rosenberg i samarbejde med en madrasproducent, som har kigget på de mest googlede mareridt i Storbritannien i løbet af et år, er disse mareridt de mest udbredte.

1. At miste sine tænder

Psykolog Lee Chambers har udtalt til avisen Daily Mail, som gengiver resultaterne fra undersøgelsen, at denne type mareridt kan handle om stress, eller det kan være et mareridt, der kommer igen, når du er i en sorgproces, er under stort pres, står over for en livsændrende beslutning eller er inde i en periode, hvor dit eget helbred er blevet skubbet til siden.

Mareridt om at miste tænder, eller at tænderne rykker sig, er løse eller lignende, er det mest googlede mareridt verden over.

Drømmetyder Lasse Sangård Pallesen har tidligere udtalt til femina, at drømme om tab af tænder kan betyde flere ting.

- Tænder er jo ofte noget, vi bruger til at bide fra os, så en tydning kan være, at tænderne er et symbol på vores aggressioner og vrede. Har du oplevet noget i din dagligdag, hvor du ikke har fået sagt fra. Er du blevet behandlet dårligt? Drømmene kompenserer for det, vi ikke får gjort i vores vågne liv, forklarer Lasse Sangård Pallesen.

- Men der er også en anden ting: Tab af tænder er noget vi oplever som børn og som gamle. Det er et tydeligt tegn på et kapitelskift. Drømme om tænder optræder tit i perioder, hvor vi går fra en livsperiode til en anden. Når vi sætter gang i et nyt kapitel.

2. Du bliver skudt

Psykolog Lee Chambers mener, at denne slags mareridt kan være et tegn på utryghed.

Hvis du bliver skudt bagfra, betyder det måske, at du føler dig svigtet eller forrådt. Bliver du skudt af nogen, du kender, kan det være, at du måske har nogle uløste problemer med nogen?

3. Du ser spøgelser

Spøgelser symboliserer ifølge Chambers ofte noget utydeligt og skræmmende, og i den vågne tilværelse kan det være, at du er på vej til at starte noget stort i dit liv.

Spøgelserne kan også være et tegn på, at du er bange for at dø, eller at du har skyldfølelse over at have behandlet nogen dårligt.

Er spøgelset nogen, du kender? Det kan handle om, at det er en person, du ikke er ”færdig med”, en nyligt afdød person du sørger over, eller en, som er forsvundet ud af dit liv på andre måder.

4. Du bliver jaget

Dette kan være et tegn på, at du føler dig frustreret eller har mødt forhindring på vej mod et mål, du gerne vil nå.

Eksperterne forklarer, at du bør forsøge at fokusere på hvem eller hvad, det er, der jager dig.

Et dyr kan betyde, at du har et instinkt, der er vanskeligt at holde tilbage. Et monster kan handle om, at du har problemer med at mestre en bestemt færdighed.

Handler din drøm om at flygte fra noget, har du ifølge Lasse Sangård Pallesen fået et helt åbenlyst praj om, at der er noget, du flygter fra i virkeligheden.

- Det kan være noget, man ikke har øjnene op for, eller noget man undgår. Det vil typisk være noget, man ubevidst undgår i sit vågne liv. Her er det meget interessant at gå ind og undersøge, hvad man flygter fra. Er det et monster, en skygge, en anden person?

- Det kan nogle gange blive svært at blive klar over, hvad man flygter fra, men det kan give et hint om, hvad det i virkeligheden er, man prøver at undgå. Kig på, hvad det repræsenterer, har han udtalt til femina.

5. Du er omringet af flammer

Mareridt om ild anses for at reflektere stærke følelser såsom begær, vrede eller had.

Hvis du ikke er bange for flammerne, kan ilden symbolisere din egen styrke og personlige udvikling.

Hvis du bliver brændt, kan det være et symbol på de følelser af had og vrede, du kæmper med i det vågne liv, eller det kan være din underbevidsthed, der prøver at advare dig om noget, der er farligt eller destruktivt.

mareridt

6. Du drukner

At have mareridt om at drukne kan være et tegn på, at du er i en situation, du ikke har kontrol over, hvor du er ved at miste dig selv.

At have hovedet under vand kan handle om, at du føler dig overvældet, at du er i en situation, du ikke føler dig klar til at håndtere.

Drømmer du om vand, har dit følelsesmæssige jeg et par ting at sige.

- Måske er du i en dyb sorg eller er meget vred på nogen. Der er virkeligt nogle stærke følelser i os, som overvælder os. Det kan godt være, vi ikke føler de her følelser, når vi er vågne, men så er det drømmens måde at kompensere på, så vi kan mærke det i drømmen, siger Lasse Sangård Pallesen.

7. Du er nøgen blandt andre mennesker

Denne type mareridt kan ifølge eksperterne bag studiet afspejle, at der er noget i dit liv, du ikke har været forberedt på, og det får dig til at føle dig udenfor.

Hvis du er flov, kan det være et tegn på, at du bekymre dig meget over, hvad folk omkring dig tænker om dig.

Det kan også tyde på, at du skjuler noget, eller at du mangler selvtillid til at nå dine mål.

8. Du farer vild

At du farer vild eller ikke kan finde vej, kan betyde, at du også har disse følelser i det virkelige liv, måske leder du efter retning i livet?

Det kan også handle om, at du har en følelse af ikke at passe ind i et bestemt miljø, måske på jobbet eller i din mødregruppe?

9. Du drømmer om døden

Døden symboliserer ofte forandringer i livet, måske får noget en afslutning, og noget nyt begynder?

Hvis du ikke står overfor en ny fase i livet, kan det være et tegn på, at du er nødt til at stoppe op og se på, hvad der sker i dit liv.

10. Du falder

At miste kontrollen og falde er et almindeligt mareridt og kan have sammenhæng med følelsen af at miste kontrollen over noget, der betyder meget for dig.

Måske holder du fast i noget lidt for hårdt, som du egentlig er nødt til at give slip på? Eller føler du, at du er på vej til at miste dig selv i et område af dit liv?

Denne artikel blev oprindelig bragt på KK.no.

Læs også