https://imgix.femina.dk/media/05c6d4a5e8864561b857bce954523e86.jpg
Sundhed

Hans mave er gået i stå

2. december 2008
af Ulla Nielsen
Min søn på seksten måneder har i de sidste tre-fire måneder haft svært ved at komme af med afføringen, selvom den ikke nødvendigvis er hård. Det er

Min søn på seksten måneder har i de sidste tre-fire måneder haft svært ved at komme af med afføringen, selvom den ikke nødvendigvis er hård. Det er blevet værre på det sidste, og han har p.t. ikke haft afføring i tre døgn. Han prøver op til 15-20 gange om dagen. Nogle gange kommer der en lille, lind klat på størrelse med en tokrone, men for det meste kommer der ingenting. Når der endelig en sjælden gang kommer en normal portion, har han meget ondt. Han trykker og trykker og bliver fuldstændig rød i hovedet og dirrer - herefter tager jeg ham ud på puslebordet og må som regel hjælpe med at tage det sidste ud med et stykke toiletpapir og trække langsomt, mens han trykker. I disse situationer er afføringen fast, men ikke hård. Vi har prøvet at ændre hans kost og give sveskemos, uden at det har hjulpet.
For otte dage siden begyndte vi på lægens anbefaling at give ham laktulose. Han får højeste dosis, men det har heller ikke hjulpet.
Min søn spiser, drikker og sover ellers normalt og er aktiv og glad (omend til tider temperamentsfuld). Han virker ikke oppustet, eller som om det gør ondt, når han bliver trykket på maven. Nogle gange trækker han dog numsen væk fra mig og pylrer, når jeg skal tørre ham ved bleskift. Hvad kan vi gøre?
Lotte

Kære Lotte
Der er ingen tvivl om, at din dreng har brug for hjælp til at få sit normale afføringsmønster tilbage og slippe for de problemer, som tydeligvis må præge hans og jeres hverdag i øjeblikket. Som jeg læser dit brev, forstår jeg, at problemerne først er startet for tre-fire måneder siden. Det udelukker nogle medfødte tarmsygdomme, som kan give lignende problemer, men som i så fald er til stede helt fra fødslen.
Jeg er enig med din læge i, at symptomerne kan skyldes forstoppelse, og at det er et forsøg værd at behandle med afføringsmidler, og her er laktulose et godt bud, men undertiden ikke tilstrækkeligt. Hvis man har forstoppelse, kan der sidde store mængder afføring oppe i tarmen, der har svært ved at passere, mens der kan løbe lidt tyndere afføring ved siden af, så det snarere ser ud som om, barnet har tynd mave. På den måde kan symptomerne ved forstoppelse godt snyde lidt.
Da din dreng tydeligvis har meget ondt i forbindelse med afføring, synes jeg, det er vigtigt at få undersøgt, om han har revner i slimhinden ved endetarmen. Sådanne revner kan være meget smertefulde. Revnerne kan være svære at se, hvis de sidder lige inden for endetarmsåbningen. Din læge kan undersøge for dette. Hvis din dreng har sådanne revner, kan han behandles med stikpiller til numsen, der indeholder både helende og smertestillende medicin.
Kombinationen af forstoppelse og revner ved endetarmen kan blive en ond cirkel, fordi revnerne gør så ondt, at barnet helst vil tilbageholde afføringen. Dette betyder, at når barnet så endelig har afføring, skal der afleveres større og undertiden hårdere mængder, der kan betyde, at revnerne bliver dybere og mere smertefulde, hvorefter barnet forsøger at holde endnu mere på afføringen. Så er den onde cirkel i gang.
Endelig er det vigtigt at tænke på, hvad der har startet maveproblemerne. I må kigge nærmere på kost og drikkevaner. Måske er der et sammenfald i jeres drengs spisevaner og afføringsproblemerne. Han skal helst ikke drikke meget mere end en halv liter mælk om dagen, og han skal undgå kost, der kan medføre forstoppelse, som fx hvidt brød.
Det er godt, at I søger hjælp. Det skal I blive ved med, indtil maveproblemerne er løst. Sommetider kan sådanne problemer fylde hele hverdagen i en familie, og det er svært for alle.
Kirsten Holm, børnelæge

Læs også:
Afføring
Forstoppelse

Læs også