https://imgix.femina.dk/media/05c6d4a5e8864561b857bce954523e86.jpg
Sundhed

Han kan ikke undvære middagsluren

25. juni 2004
af Ulla Nielsen
Min søn på tre år går i en børnehave, hvor han er flyttet fra småbørnsstue til en stue med børn fra 3-6 år. Min søn har været vant til at få en times

Min søn på tre år går i en børnehave, hvor han er flyttet fra småbørnsstue til en stue med børn fra 3-6 år. Min søn har været vant til at få en times middagslur midt på dagen, men det er kun småbørnsstuen, der har plads til, at børnene kan sove til middag. Da han flyttede til den anden stue, ville han ikke sove til middag mere. De sagde i den nye stue, at han skreg, når de prøvede at lægge ham. Han har ikke sovet til middag en måneds tid. Men det har medført, at han er meget træt om eftermiddagen, når jeg henter ham.

Jeg prøver at holde samme rytme (op ca. kl. 6.30 og i seng ca. kl. 19.15) hele ugen og også i weekenden, for at han vænner sig til det. Men det er meget svært at holde ham vågen. Ved 17-18-tiden kæmper han for at holde øjnene åbne. Hvis han falder i søvn, kan jeg ikke få ham til at sove kl. 19.30. Så sover han måske først kl. 21 og bliver så overtræt næste eftermiddag, at han bliver fuldstændig hysterisk.

Jeg har prøvet at sige i børnehaven, at min søn ikke er parat til at undvære middagsluren. Jeg fik at vide, at de kunne ikke lægge ham i småbørnsstuen, for så ville han vække de andre børn, og de havde ikke mandskab nok til, at der var én, der kunne være alene med ham. Kan det være rigtigt? Skal jeg bare acceptere, at han skal vænne sig til at undvære middagslur?
Tina

Kære Tina
Din dreng skal ind i en ny soverytme. De fleste børn vil i den periode, hvor de ophører med at sove midt på dagen, være trætte sidst på eftermiddagen, nøjagtig som du beskriver det for din dreng.

Din dreng græder, hvis han bliver lagt til at sove i børnehaven. Han oplever måske, at de andre børn ikke sover, og at han selv ikke er træt nok til at sove. Det kan faktisk være udtryk for, at han ikke har behov for at sove på det tidspunkt. Men uden middagssøvn er han, som du skriver, træt sidst på eftermiddagen.

Indtil han kan klare sig uden søvn om dagen, synes jeg, du skal lade ham hvile sig eller sove i en halv time i tidsrummet mellem halv fem og halv seks. Det er bare i en overgangsperiode, at du lader ham sove eller får en afslappende hyggestund. Så skal du til gengæld vente med at putte ham om aftenen til omkring kl. 20.

Jeg tror ikke, der vil gå ret lang tid, før han kan undvære sin lille lur sidst på eftermiddagen, og så kan han igen vende tilbage til en sengetid, der vil være passende i forhold til hans søvnbehov.
Held og lykke med det.

Læs også