Sex og parforhold
Sundhed

Glem skabelonsex fredag aften. Her er parterapeutens råd til at fyre op for det frække

6. september 2022
Af Julie Jeune
Foto: Mathilde Schmidt
Nogle gange tror vi, at det eneste sex, der rigtig gælder, er et fuldbyrdet samleje med forspil, penetration og orgasme. Men vores sanselige og seksuelle krop kan så meget mere, som vi bare nogle gange glemmer midt i vores jagt på lysten, samlejet og orgasmen, skriver sexolog og parterapeut Julie Jeune.

Hvis vi tænker, at vores seksuelle væsen kun skal leve fredag aften i soveværelset og i et fuldbyrdet samleje, hvor begge parter kommer, begrænser vi os selv uhensigtsmæssigt.

For så går vi det meste af tiden og er ikke særlig sansende og erotiske for så at forvente, at vi pludselig kan slippe det hele løs, gå fra 0-100 og være sprængfyldte med lyst og liderlighed.

Det kan vi også nogle gange, men andre gange bliver vejen derhen for lang.

Hvis vi derimod breder det seksuelle ud og husker alt det sanselige og erotiske, vi faktisk kan være 24/7, så lader vi ikke bare vores sansende og seksuelle krop leve og udfolde sig i alle dens former og nuancer, men vi udvikler også vores sanselighed og vækker vores seksuelle energi.

Langsomt vil det erotiske rum blive bygget op, udvidet, hold tændt og åbent, og det vil hele tiden blive lettere og lettere at gå derind eller endnu bedre:

Det vil ikke mere være et sted, hvor vi går hen, men en måde vi er med os selv og hinanden på selv i en travl hverdag.

Jo mere vi bruger vores krop og vores sanser, jo mere vækker vi dem, og jo mere lyst til kropskontakt, sex og kærtegn får vi.

Så hvordan og hvor meget kan din erotiske krop udfolde sig med kys, kærtegn, kram, blowjobs, oralsex, massage, øjenkontakt, ligge i ske, holde i hånden og meget mere?

Nogle oplever, at der er et pres på dem i forhold til at have lyst til sex og vil helst undgå kys og kærtegn, fordi de føler, at der så bliver lagt op til et fuldbyrdet samleje, som de måske ikke er klar til.

Har man det sådan, er det en god idé at aftale, at man altid kan sige stop, og at det skal være okay.

Hvis den anden kan føle det som en afvisning, kan man snakke om, hvordan det skal siges og formuleres, så det føles okay.

Føles det stadig for svært, kan en øvelse være, at man aftaler, at man skal være fysiske og seksuelle sammen, men at det i en periode ikke skal føre til samleje.

Bedst er det, når der ikke er nogen skabeloner, og vi frit og afslappet kan give os hen til det erotiske i lige det nu, hvor det mærkes.

Og endelig kan og behøver vi ikke altid være samme sted i forhold til, hvad vi har lyst til.

Her handler det også om at huske, at det seksuelle kan have mange udtryk.

F.eks. kan kærtegn, som ikke skal udvikle sig til et samleje, også ende i, at den ene fører den anden til udløsning eller orgasme med oralsex eller andet.

Bedst er det, når der ikke er nogen skabeloner, og vi frit og afslappet kan give os hen til det erotiske i lige dét nu, hvor det mærkes og leves uden at føle, at vi skal noget bestemt.

Læs også