https://imgix.femina.dk/media/594b3779e618436284499014ca241228.jpg
Sundhed

Førstehjælp ved stik

8. september 2010
af Ulla Nielsen
Gode råd mod stikkene

For at minimere generne ved hvepsestik, er det vigtigt, at du handler hurtigt.

Begynd med at fjerne brodden. Skrab den af med en negl, kreditkort, knivsblad eller med en pincet. Tryk ikke brodden ud, da det blot presser giften yderligere ud i huden.

Brug eventuelt en giftsuger, der kan købes på apoteket. Den ligner nærmest en sprøjte, men bruges altså omvendt. Giftsugeren placeres over biddet, og du trækker opad i dens stempel for at få giften suget ud af stikket.

Vask stikket med sæbe og vand. Du kan eventuelt køle det med isterninger i en vaskeklud. Det kan også lindre at bruge creme eller gel med lokalbedøvende middel eller et antihistaminmiddel, som dæmper kløen.

Hvis insektstikket bliver rødt, varmt, ømt og ophovnet, er det tegn på infektion, og så bør det vurderes af en læge, om behandling er nødvendig. Feber kan også være tegn på infektion.

Bistik og hvepsestik kan i sjældne tilfælde være livsfarlige. Det gælder især, når mange insekter stikker på samme tid. Eller hvis man bliver stukket i mund eller svælg, hvor slimhinderne kan svulme op og hindre luftpassagen eller ved svær allergisk reaktion..

Kilde: Netdoktor

Læs også:
Hvad stiller du op med skrammer?
Forebyg forgiftning

Læs også