https://imgix.femina.dk/media/f54686c2525041079d7d7ca693037116.jpg
Sundhed

Feberkrampe – ser værre ud, end det er

15. juni 2009
af Else Marie Lehman
Foto: Colourbox, iStockphoto
Feberkramper kan være virkelig ubehagelige at overvære, men går heldigvis over af sig selv. Læg dog altid barnet i aflåst sideleje med fri passage for luftvejene

Nogle børn er mere følsomme over for temperaturstigninger end andre. Det er typisk dem, der vil få feberkrampe, når de bliver syge.

Ligner epileptiske anfald
Feberkramper ligner epileptiske anfald. Barnet mister bevidstheden og får rykvise trækninger i arme og ben. Læberne kan blive blå, og huden bleg, fordi barnet kortvarigt holder op med at trække vejret. Det er sidstnævnte, der gør, at anfaldet stopper af sig selv. Cirka fire ud af ti børn, der har haft en feberkrampe, får det igen. Risikoen for at få mere end et feberkrampeanfald stiger, hvis barnet får det første anfald, før det er fyldt et år, eller hvis forældre eller søskende har haft feberkramper. De fleste vokser fra kramperne i løbet af de tidlige barndomsår.

Læg barnet i aflåst sideleje
Oplever du, at jeres barn får feberkrampe skal du lægge det i den stilling, der bliver kaldt aflåst sideleje. Barnet skal ligge på siden med hovedet let bagoverbøjet, så luftvejene er frie, indtil anfaldet er overstået. Det varer typisk et til to minutter, som dog kan føles som langt mere for forældrene og andre, der ser det ske. Lad barnet ligge i bodystocking eller ble, så det lettere kan slippe af med varmen og bedre regulere temperaturen.

Troede barnet blev kvalt i tungen
- Første gang, jeg oplevede, at feber blev til krampe, anede jeg ikke, hvad det var, fortæller Bitten Jensen, der foruden at være mor til Marie er mor til Malta og til Maja, der fik en feberkrampe. - Det virkede som om, Maja skulle kaste op, men i stedet blev hun blå og holdt op med at trække vejret. Jeg troede, at hun var ved at blive kvalt i sin tunge og forsøgte at rette den ud, fortæller Bitten Jensen, der også prøvede at tage datteren i benene og ryste hende, hvis der nu sad noget fast i halsen på hende.

Ville ønske hun havde haft viden
Da det ikke hjalp, ringede Bitten Jensen efter en ambulance. Undervejs fik hun at vide, hvad hun skulle gøre. Redderne kunne på beskrivelsen af Majas symptomer forstå, at det var en feberkrampe, og kort tid efter trak Maja vejret normalt igen. - Jeg ville ønske, at jeg havde haft den viden, jeg har nu, da min datter fik sin første krampe, så havde oplevelsen været mindre skræmmende og ubehagelig, siger hun.

Se også:
Fakta om mellemørebetændelse
Gode råd mod forstoppelse
Helbred helt naturligt

Læs også