Sundhed

Få styr på E-numrene

af Redaktionen 24. november 2009
Hvad er op og ned på de mange E-numre?

Undrer du dig over, hvad E-numre er for noget? E står for "Europæisk" og numrene, som repræsenterer tilsætningsstoffer, anvendes ens i samtlige EU-lande. I Danmark er der 350 E-numre, som lovligt må anvendes i fødevarer.• Som udgangspunkt er alle tilsætningsstoffer uskadelige i de mængder og i de fødevarer, der står i positivlisten, forklarer Malene Saxmose Nielsen, mejeriingeniør i Fødevarestyrelsen.• Stoffer med E-numre er blevet godkendt af EU's medlemslande og tildelt et E-nummer efter en grundig risikovurdering af den Europæiske Fødevaresikkerheds-autoritet EFSA. Kun godkendte tilsætningsstoffer må bruges i fødevarer, og der skal være et teknologisk behov for stoffet. Hvis man spiser en almindelig varieret kost, vil indtaget af de enkelte tilsætningsstoffer aldrig overstige de fastsatte grænseværdier, siger Malene Saxmose Nielsen og tilføjer, at visse E-numre dog kan give overfølsomhedsreaktioner, blandt andet visse parfume- og aroma-stoffer.Du kan læse mere om det på Fødevarestyrelsens hjemmeside under www.foedevareallergi.dk/forside.htm.

Læs også:E-numre, som du skal undgåAstma og allergi