https://imgix.femina.dk/media/be19f0d137184ab5add4eeeecbdd345d.jpg
Sundhed

Få en sund start på dagen med maven i balance

20. januar 2011
af Arla Karolines Køkken® og madskribent Bente Nissen Lundsgaard
Kender du det? maven føles udspilet efter en periode med usunde madvaner

Et sundt morgenmåltid til dit nytårsforsæt
Var du en af de mange der havde et nytårsforsæt der omhandlede en sundere livsstil, så trænger du nok allerede til at få et lille skub i den rigtige retning.
Når du skal indfri dit nytårsforsæt, er det oplagt at gå dine morgenmadsvaner efter i sømmene. Et sundt morgenmåltid er nemlig en vigtig måde at få skudt dagen godt i gang på. Efter en hel nats søvn har kroppen brug for energi til at komme op i omdrejninger og klare dagens udfordringer, og ved at starte dagen med et solidt måltid kickstarter du din dag og øger din koncentrationsevne.

Yoghurt holder maven i balance
Men det er ikke ligegyldigt, hvad du putter i munden om morgenen, hvis du skal være god ved dig selv og din mave. Det har generelt stor betydning for dit velbefindende, at din mave er i topform. Derfor er det en god idé at spise syrnede mælkeprodukter med probiotiske kulturer. De probiotiske kulturer hjælper nemlig med at holde din mave sund. Og Arla Cultura®-produkterne har et særligt højt indhold af aktive, probiotiske kulturer, der holder din mave i balance.

Kombinér yoghurtens egenskaber med mættende fibre
Du kan med fordel kombinere yoghurtens gode egenskaber med fiberrig kost som frugter, grøntsager og kornprodukter. Vær opmærksom på, at 1 liter-produkterne fra Arla Cultura® også indeholder kostfibre. Fiberholdig mad fremmer fordøjelsen og giver samtidig en god mæthedsfornemmelse, så du lettere kan lægge usunde mellemmåltider på hylden. Bland eksempelvis din egen yndlingsmysli eller start dagen med en friskblendet frugtrig smoothie. Det er kun din kreativitet, der sætter grænser for, hvordan du skaber dit helt eget yndlingsmåltid om morgenen.

Arla Karolines Køkken®
Hos Arla Karolines Køkken® kan du finde en lang række opskrifter, der kan give inspiration til en sund start på dagen. Herunder finder du en opskrift på henholdsvis Mysli med nødder og tørret frugt og Blåbærsmoothie med grape.

Mysli med nødder og tørret frugt
500 g havregryn
200 g hasselnødder
200 g mandelflager
200 g rosiner
6 snittede tørrede figner
3 dl akaciehonning
Bagetid: Ca. 20 min. ved 175°

Bland havregryn, nødder, rosiner og figner med honning og hæld det i et ovnfast fad. Bag blandingen midt i ovnen. Vend i myslien undervejs, så det hele bliver bagt. Lad myslien afkøle, og gem den i et glas med tætsluttende låg.

Tip: Servér fx til Arla Cultura® Naturel.


Få supermodel
Sophie Dahls
favoritopskrifter

Blåbærsmoothie med grape
Drik til 4
1 stor rød grapefrugt (ca. 325 g)
4 isterninger
8 svesker uden sten (ca. 50 g)
1 spsk sirup, fx cane sirup
½ liter Cultura® Drik Light med blåbær
Skær enderne af grapen, og skær herefter 4 tynde skiver grape - to fra hver ende - og gem dem til pynt. Skær resten af grapen i fileter over en skål, og pres grapesaften heri.

Kom isterninger, svesker, sirup og grapefrugt og -saft i en blender. Blend ved hurtigste hastighed i ca. 15 sek., og tilsæt blåbærdrikken. Blend i yderligere ca. 45 sek. Fordel blåbærsmoothien i kolde høje glas - sørg for at få sveskefyld i alle glas. Pynt med grape og servér straks.

Tip: Hvis du laver smoothien i god tid, skal du huske at omrøre inden serveringen.
Udviklet af: Arla Karolines Køkken® og madskribent Bente Nissen Lundsgaard.

Find disse opskrifter og mere inspiration på arla.dk.

Læs mere:
Forkælelsesaften for dig og dine veninder
10 Kvinders tips til en sundere hverdag
SÅDAN spiser du sundt

Læs også