https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/brevkasse/bk-artikler-fra-nov-13/harlekinsyndromprim.jpg
Sundhed

Er Harlekinsyndrom farligt?

30. august 2014
af Ulla Nielsen
foto: Pantherstock
Da vores yngste datter kom til verden, opdagede vi efter et døgn, at hun fik en todelt kulør, når vi lagde hende på siden - typisk ved amning. Hun

Da vores yngste datter kom til verden, opdagede vi efter et døgn, at hun fik en todelt kulør, når vi lagde hende på siden - typisk ved amning. Hun blev ildrød på den side, der vendte nedad og beholdt sin normale kulør på den anden halvdel af kroppen. Man kunne faktisk tegne en ret linie fra hoved til hale - også næsen var todelt i farven.

Husk at drikke vand når du ammer

Opringninger til barselsgangen, vagtlægen og børneafdelingen gav diagnosen Harlekinsyndrom. Min sundhedsplejerske ledte i alle sine bøger for at kunne informere os om sygdommen, men fandt kun knap tre linier i en gammel bog, hvori der stod, at det var nervebanerne, der ikke var modnet endnu. Det skal lige siges, at vores datter blev født syv dage efter termin, var 54 centimeter og vejede 4100 gram, så vi kunne ikke forstå, at hun skulle være umoden på nogen måde.

Det, der nu bekymrer os er, at vi ikke ved, om det er noget, hun senere vil få nogle mén af. Farveskiftet gik i sig selv efter en måned. Har I nogle erfaringer med dette?

Anonym mor

Læs også: Hvad må jeg spise når jeg ammer?

Kære Anonyme

Jeg kender godt Harlekinsyndromet, som er et fuldstændig fredeligt fænomen, der undertiden rammer nyfødte. Din beskrivelse er fuldstændig efter lærebogen, idet barnet, når det lægges på siden, kortvarigt kan blive højrød på den side, der vender nedad, og være bleg på den side, der vender opad. Det kan se voldsomt ud, men er som nævnt ganske harmløst. Det forsvinder af sig selv, som det har gjort i jeres datters tilfælde, og der er ingen senfølger forbundet med det.

Jeg kan godt forstå, at du undrer dig over, at hun skulle være umoden, når hun er en stor og fin pige, der er født til tiden, men umodenheden har nok gået på en kortvarig ubalance i det autonome nervesystem, der bl.a. regulerer blodkars evne til at trække sig sammen og slappe af, der har betydet, at jeres pige har haft disse halvsidige farveskift. Der er således ingen grund til bekymring.

Kirsten Holm, børnelæge

Amning fra a-å - amningens abc

Læs også