https://imgix.femina.dk/media/article/balaa.jpg
Sundhed

Ekspert: Reagér, hvis dit barn har disse skrammer

26. maj 2016
af Anne Romanelli
Børn får naturligvis skrammer, sår og andre skader. Men der er nogle skader, som er mere unaturlige end andre - og som du bør være særligt opmærksom på.

Kåre Svang, der er efterforskningsleder i det norske kriminalpoliti, har i over 10 år arbejdet med de mest alvorlige voldssager mod børn i Norge.

Tv-programmet ’God Morgen Norge’ har i den forbindelse interviewet ham om, hvilke tegn man særligt bør reagere på, hvis man opdager sår eller andre skader på barnet.

Her sker de fleste babyulykker

Det kan selvfølgelig ikke undgås, at børn får skrammer, men nogle skader er mere naturlige for et barn at få end andre. Og dem, der ikke er så naturlige, kan være et tegn på, at de er blevet påført barnet af andre, advarer Kåre Svang.

Børn under 5 måneder skader sjældent sig selv

Barnets alder har meget at sige for, hvordan man bør bedømme skaderne:

Udbredt babytrick forbindes med vuggedød

– Spædbørn, som er yngre end 5 måneder, er sjældent i stand til at påføre sig selv skader på egen hånd, siger Kåre Svang og forklarer, at da små børn hverken kan dreje sig eller røre specielt meget på sig, er det ’ydre påvirkninger’, som har skylden, hvis barnet skulle have blå mærker, sår, ar eller skrammer.

Barnevogne er livsfarlige, hvis du gør dette

– Ser du sådanne skrammer på så små børn, er der al mulig grund til at råbe vagt i gevær – og særligt hvis ikke omsorgspersonerne har nogen god forklaring på disse skrammer, tilføjer han.

Mor advarer andre: Søn nær kvalt af sengebeskytter

Hyppigste årsag til børns indlæggelse efter vold

Kåre Svang fortæller, at brudskader er den hyppigste årsag til, at børn bliver indlagt på sygehuset som følge af vold:

– De skader, som går igen i sagerne, jeg efterforsker, er ribbens-, lårbens-, kravebens- og armbrud, og ikke mindst kraniebrud: Og sidstnævnte er ofte den mest alvorlige type skade, fordi den kan medføre hjerneblødning og andre konsekvenser, som kan ende med varige mén – og i værste fald døden.

Førstehjælp: Sådan gør du, hvis dit barn har noget galt i halsen

Vold eller uheld?

Efterforskningslederen opfordrer til, at man ikke er for hurtig til at forklare ovennævnte skader med, at de bare er sket ved et uheld.

– Efter barnet er blevet 5-6 måneder, begynder det at kunne røre mere på sig. Jo ældre børn bliver, jo mere bevæger de sig. Her kan der selvfølgelig opstå blå mærker, buler, åbne sår og andre småskader pga. uheld. Man møder mange gange et gang barn i 3-4-årsalderen med skrabesår på knæer, albuer, ben osv. Dette er steder, du ikke behøver at være så bekymret for. Men jeg mødte engang en 5-årig, som havde et brændemærke bag øreflippen. Dét er overhovedet ikke et naturligt sted at brænde sig, understreger han.

3 børn døde efter ulykke med IKEA-møbel

Se efter unaturlige skader

Kåre Svang opfordrer derfor til, at man tænker over, hvorvidt barnets skader sidder naturlige steder.

Børn kan drukne 24 timer EFTER de har badet

Andre steder, som er unaturlige at få mærker og skader, er f.eks. på ryggen, maven, i underlivet, og på ører, næse og hals.

Mærker på overarme, under armene og på siderne af kroppen kan desuden tyde på, at barnet er blevet holdt alt for hårdt, fordi det f.eks. er blevet rystet, pointerer han.

https://imgix.femina.dk/skade.jpg

Her kan du købe et startsæt til børnesikring af hjemmet >>

10 ting vi siger til børn - som vi bør undgå:

Læs også