https://imgix.femina.dk/media/c1e7c3aeed814a858819c0373ed9367c.jpg
Sundhed

Di-Te-Ki-Pol-vaccinen er ikke skyld i vuggedød

23. marts 2009
af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
foto: colourboc
Tidspunkterne for Di-Te-Ki-Pol-vaccinationerne falder sammen med det tidspunkt, hvor babyer kan lide vuggedøden. Men der findes ingen dokumenteret sammenhæng.

Det er sandsynligvis sammenfaldet mellem vaccinationstidspunkterne og alderen for vuggedød, der står bag myten om, at Di-Te-Ki-Pol-vaccinen skal kunne være forårsage vuggedød - selv om der ikke findes dokumenterede beviser på, at der er en sammenhæng.

I Danmark får børn i dag den første dosis Di-Te-Ki-Pol-vaccine, når de er 3 mdr. gamle, den anden når de er 5 mdr. og den sidste når de er 12 mdr. Langt de fleste babyer, som lider vuggedøden er mellem 2-4 mdr. gamle, og op mod 90 procent af alle vuggedødstilfælde forekommer inden barnet fylder 6 måneder.

Den vaccine, som ifølge vandrehistorien udbredt af Andrew Wakefield skulle forårsage autisme, MFR, påbegyndes når barnet er 15 mdr. Den afsluttes i fire-års-alderen, netop på det tidspunkt hvor de første tydelige symptomer på autisme sig. Hvad enten barnet er vaccineret eller ej.

"At kæde disse ting sammen, svarer til at påstå, at hvidt brød fører til færdselsulykker," fortæller lektor i infektionsimmunologi Jan Pravsgaard Christensen. "Hvis vi undersøger, hvor mange trafikanter involveret i ulykker, der har spist rundstykker om morgenen, vil vi nok opdage, at det har de fleste. Skal vi så påstå, at folk, der spiser hvidt brød kører galt? Man kan bare ikke nødvendigvis sige, at fordi B kommer efter A, så er A årsagen til B."

Videnskabelige undersøgelser viser ingen sammenhæng
I 1980'erne udførte amerikanske forskere en lang række studier for at undersøge, om der var en sammenhæng mellem den amerikanske Di-Te-Ki-Pol-vaccine og vuggedød. Konklusionen var, at der døde lige så mange børn af vuggedød før de blev vaccineret som efter. Der kunne derfor ikke etableres en kausal sammenhæng. Men Di-Te-Ki-Pol-vaccinen har bivirkninger.

"Nogle timer efter injektionen kan der forekomme rødme og hævelse på injektionsstedet samt evt. feber. Reaktionen varer som regel kun et par døgn og er ufarlig," forklarer Allan Randrup.

Et ud af hundrede vaccinerede børn bliver dårlige af vaccinen, men det går over efter et par dage. Kramper eller chok indtræffer hos 1 ud af hver 1.750 børn, men også de kommer sig helt efter få dage. Hjernehindebetændelse som følge af vaccinen forekommer kun et sted mellem 0 og 10 gange ud af 1 mio. tilfælde, og der findes ikke et eneste dokumenteret dødsfald som følge af Di-Te-Ki-Pol-vaccinen.

Sammenholdt med disse bivirkninger er der alvorlige konsekvenser af difteri, stivkrampe, kighoste og polio, som vaccinen vaccinerer imod.
Difteri dræber 1 ud af 20. Stivkrampe medfører døden i 1 ud af 300 tilfælde, mens kighoste fører til lungebetændelse i 1 ud af 8 tilfælde, hjernehindebetændelse i 1 ud af 20 tilfælde og døden i 1 ud af 200 tilfælde. 1 ud af 200 polioinfektioner fører til varige lammelser, og 5 - 10 procent af de lammede dør, når åndedrætsmusklerne bliver ramt.

Kilde: Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og Københavns Universitet.

Læs også:
Vuggedød
Vaccinationer
Forebyg vuggedød

Læs også