ondt i m
Sundhed

Derfor får vi ondt i maven, når vi har spist

15. februar 2014
af Lisbeth Madsen, Aller Media
Foto: Panthermedia
Det kan være en smertefuld affære at fylde maven med lækker mad. Men hvad skyldes mavesmerterne egentlig? Her gør ernæringsfysiologen dig klogere på, hvorfor du får ondt i maven efter spisning.

En heftig middag blandet med alkohol kan få de fleste til at spænde bukseknappen op - eller ligge sig ned på den nærmeste sofa. Smerterne i maven kan være temmeligt ubehagelige, og desværre får vi ikke altid en advarsel, før det er for sent. Så det bedste er at forebygge, at du overhovedet får ondt i maven efter spisning.

Desværre kan det, at få ondt i maven efter spisning skyldes mange forskellige ting, og det kan være svært at finde ud af, helt præcis hvad det skyldes.

Derfor får du ondt i maven efter spisning

- Der kan være flere årsager til, at man kan få ondt i maven, når man har spist for meget. Men ofte hænger det sammen med, at vi er gået lidt for længe uden at få mad, så vi nærmest inhalerer maden og glemmer at tygge den ordentligt, siger ernæringsfysiologen Ann-Christin Hansen til KK.no.

Det er tarmen, der gør du får ondt i maven

Hvis du er så sulten, når du sætter dig til bordet, at du nærmest sluger maden, så kommer du altså til at få en del luft med ned. Og det kan give problemer i tarmen.

- I sådanne situationer sluger vi gerne noget ekstra luft samtidig. Dette kan give os mere luft i tarmen, som giver luftsmerter samt en følelse af at være oppustede og have ondt i maven. En anden årsag kan være kraftig gæring eller spasmer, som hæmmer den normale lufttransport, siger hun og forklarer at især julemaden kan være hård ved maven, da den er fed og sværere at fordøje.

Irritabel tyktarm

Lider man af irritabel tyktarm, kan man i perioder opleve mavesmerter – specielt efter man har spist.

Her er det igen tarmen, der gør ondt, men det kan opleves som smerter i alle dele af maven, siderne, og endda i ryggen. Derudover kan det give oppustethed eller ballonmave, hvilket også kan være ubehageligt.

ondt i maven

Hvis du vil blive klogere på hvad irritabel tyktarm er, hvad symptomerne er, og hvordan det kan behandles, kan du finde det hele lige her.

Døjer du derimod meget med ballonmave, kan du finde råd til hvordan du slipper af med det her.

Glutenallergi giver ondt i maven

Døjer du med glutenallergi eller -intolerance, kan det også være grunden til, du får ondt i maven efter spisning af nogle bestemte madvarer.

Bliver man ved med at indtage gluten, hvis man ikke kan tåle det, kan det give andre, og mere alvorlige bivirkninger, end blot ondt i maven. Derfor er det altid en god ide at snakke med lægen, hvis man mistænker, man har allergi. Men indtil da, kan du blive klogere på emnet lige her.

Pas på med alkoholen til maden

Vælge du ovenikøbet at kombinere dit solide madindtag med alkohol, så gør du det endnu sværere for kroppen at fordøje maden, og der er større risiko for, at du får ondt i maven.

- Kroppen starter med det, den først vil af med, og da alkohol er et giftstof for kroppen, så koncentrerer kroppen sig om at forbrænde det først, siger Ann-Christin Hansen.

Læs også