
Denne superbillige fødevare bør du spise mere af

Hvidkål er i sæson nu, hvilket betyder, at den smager bedre end på noget andet tidspunkt af året.
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Efteråret er højsæson for mange skønne danske råvarer. Vores egne rodfrugter smager allerbedst netop nu og er fyldt med vitaminer og næringsstoffer, som kroppen har brug for, når vi går en lang vinter i møde.
Om artiklen
femina er en del af Aller Media Nordic, der er et nordisk mediehus. Derfor bringer femina.dk artikler i samarbejde med vores søstermedier KK i Norge og Femina i Sverige. Denne artikel blev første gang udgivet på KK.no,
Hvidkål er en af de grøntsager, der er i sæson nu, hvilket betyder, at den smager bedre end på noget andet tidspunkt af året.
Vi har samlet fem gode grunde til at spise mere kål:
Giver stærke muskler
Hvidkål har lavt energi- og fedtindhold, men er alligevel gode fibre, som kan hjælpe kroppen med restitution.
Styrker immunforsvaret
Selvom hvidkål ser lidt bleg ud, indeholder den masser af C-vitamin, som støtter immunforsvaret. C-vitamin har antioxidantegenskaber og spiller en vigtig rolle for kroppens bindevæv, sårheling og nervesystem. Desuden hjælper det kroppen med at optage jern – så en ret som frikadeller med stuvet hvidkål er faktisk en perfekt kombination.
Godt for blodtrykket
Kalium er en af de vigtigste elektrolytter i blodet, og ifølge Hjerteforeningen kan et højt indtag af kalium være gavnligt for blodtrykket. Kalium øger nemlig udskillelsen af natrium via nyrerne og kan dermed sænke blodtrykket. Og ja – hvidkål er en naturlig kilde til kalium.
Hjælper fordøjelsen
Kostfibre bliver ikke fordøjet i tyndtarmen, men de hjælper til gengæld med at holde gang i maven og forebygger forstoppelse. Forskning viser også, at en fiberrig kost mindsker risikoen for tyktarmskræft. Hvidkål er rig på kostfibre og derfor et supervalg for fordøjelsen.
God for pengepungen
Et kålhoved kan veje mellem 1 og 2 kilo – og koster ofte under 10 kroner stykket. Selv den højeste pris ligger sjældent over 30–40 kroner. Det er altså virkelig meget mad for pengene. Desuden kan hvidkål holde sig længe, hvis det opbevares køligt og tørt – perfekt til vintermånederne.
