https://imgix.femina.dk/media/a4cd04b534ba46d08435978d4fa39883.jpg
Sundhed

De værste hormonforstyrrende stoffer

15. september 2009
af Gitte Roe Eriksen
Se, hvilke stoffer der er hormonforstyrrende eller under mistanke for at være det

En række stoffer er hormonforstyrrende eller under mistanke for at være det. Se de værste her:

• PHTHALATER anvendes som blødgørere i plast. I en undersøgelse fra 2005 af danske og finske kvinders modermælk fandt man phthalater, som muligvis kan påvirke drengebørns kønsudvikling. Nogle af phthalaterne er på EU's liste over hormonforstyrrende stoffer. De er forbudte i legetøj til små børn. Stofferne kan også forekomme i mindre mængder i fødevarer og kosmetik og i indeklimaet.

• DIOXINER dannes blandt andet ved forbrænding af affald, men private brændeovne bidrager også til dioxinforureningen.

• DDT er et insektbekæmpelsesmiddel, der har været forbudt i mange år, men som stadig cirkulerer i miljøet.

• PCB er industrikemikalier, hvis anvendelse nu er forbudt, men som også findes i miljøet og i indeklimaet.

• PFOS og PFOA: Derudover viser helt nye undersøgelser, at kvinder med PFOS og PFOA i blodet har sværere ved at blive gravide, og at mænd har ringere frugtbarhed. PFOS og PFOA tilhører en gruppe kemikalier, som går under navnet per-fluor-alkyl-forbindelser. De bruges til for eksempel imprægnering af tekstiler som sports- og fritidstøj og kan forekomme som urenhed i slip-let-belægninger i gryder og pander.

• PARABENER En række parabener, der anvendes som konserveringsmidler i blandt andet kosmetik og plejeprodukter, er under mistanke for at være hormonforstyrrende. Det drejer sig om: ISOBUTYLPARABEN, BUTYLPARABEN, PROPYLPARABEN og ISOPROPYLPARABEN. Produkter, der er fri for parabener, er let tilgængelig i både supermarkeder, apoteker, Matas, skønhedsklinikker og på nettet.

ALLE HORMON-FORSTYRRENDE STOFFER

EU har indtil videre udarbejdet en liste over 66 stoffer, som mistænkes for at være hormonforstyrrende. Klik her, og se listen over hormonforstyrrende stoffer på miljøstyrelsens hjemmeside

Se også:
Undgå de værste E-numre i slik
Få kemien ud af dit hjem

Læs også