Sundhed
22. oktober 2010

Børn er storforbrugere af kemi

Børn helt ned til 6 år bruger jævnligt creme, hårvoks og neglelak, viser en undersøgelse.
Af: Tea Krogh Sørensen, jp.dk
https://imgix.femina.dk/media/e97eb5e495d24bde91b436d8be91712d.jpg

Tea Krogh Sørensen, jp.dk

Børn helt ned til 6 år bruger jævnligt creme, hårvoks og neglelak, viser en undersøgelse.

Danske børn er storforbrugere af kemikaliefyldte plejeprodukter, og det begynder tidligt. Pigerne har langt fra sluppet dukkelegene, før de begynder at bruge skrappe kemiske produkter som hårstyling, mascara og neglelak. Og når det gælder hårstylingprodukter, er drengene i høj grad med. Hver 7. barn i alderen mellem 6 og 9 år bruger regelmæssigt hårstyling som gelé eller voks, og mere end hver 6. bruger neglelak. Det viser en ny analyse, som FDB har gennemført blandt 1.100 børnefamilier med børn i alderen 3-17 år.

Hår og hudpleje

Hårstyling: 16 pct. af de 6-9-årige bruger hårstyling (gele, voks og lignende).

Neglelak: Mere end hver 6. af de 6-9-årige bruger neglelak.

Forbruget stiger
Analysen dokumenterer, at danske børn begynder tidligt med at smøre kemikaliefyldte cremer, hårprodukter eller skrappe hårfarver på huden eller i hovedbunden.
Samtidig stiger forbruget af de kemiske plejeprodukter voldsomt i takt med, at interessen for udseendet vokser.

Danske børn bruger de samme produkter som voksne, påpeger Bente Svane Nielsen, som står bag undersøgelsen.
"Det nye er, at det ikke bare er teenagere, der bruger kemi. Børn på 6 år er også forbrugere af kemi lige fra creme til neglelak og make-up. Særligt pigerne bruger meget kemi i deres hverdag," siger Bente Svane Nielsen.

Børnene bestemmer selv
Analysen viser også, at børnene i høj grad selv bestemmer, hvad de vil bruge. F.eks. vælger børnene, hvilken deodorant de vil bruge. Jo ældre børnene bliver, desto større indflydelse har de selv på, hvilke produkter der står på toiletbordet eller ligger i kosmetiktasken. Det er uheldigt, påpeger Bente Svane Nielsen.
"Børnene har en reel risiko for at vælge produkter, der kan indeholde allergifremkaldende stoffer eller stoffer, der er til skade for miljøet. Så børnenes øgede selvstændighed og stigende interesse for deres udseende kan også give dem en øget risiko for at få allergi i en tidlig alder," siger hun.

Læs: Hvert tredje barn risikerer at udvikle allergi

Uforståelig passivitet
Samtidig står forældrenes manglende indblanding i børnenes valg af plejeprodukter i kontrast til forældrenes valg af deres egne cremer, makeup og hårvoks.
"Risikoen for allergi er ellers et emne, som forældrene vurderer højt, når de skal vælge produkter til sig selv. Derfor er det vigtigt at lære børnene om, hvordan de kan bruge kemiske stoffer med omtanke, når de nu gerne selv vil have lov at bestemme, hvad de bruger," siger Bente Svane Nielsen.

Hun opfordrer børn og forældre til at gå efter de miljømærkede produkter som f.eks. de svanemærkede. Det sikrer, at man undgår de mest skadelige stoffer
For at hjælpe børn og unge har FDB udviklet undervisningsmaterialet "Kemien i din hverdag", som foreløbig 40.000 børn skal arbejde med her i efteråret. Gennem undervisningsmaterialet får eleverne viden om, hvad de skal være opmærksomme på, når de bruger kemiske stoffer lige fra plejeprodukter til computere og emballage i deres hverdag.

"Vi ønsker ikke at skræmme børnene," understreger Bente Svane Nielsen. "Vi vil gerne have dem til at undre sig, stille spørgsmål og tage stilling. Men det skal være sjovt at gå på kemi-jagt i sin egen hverdag."

Læs: Økologi er ingen garanti mod allergi

Læs også