hvad er kighoste
Sundhed

Bleudslæt / Rød numse

4. december 2008
af Ulla Nielsen
Barnet får "rød numse", når huden bliver irriteret af at være spærret inde i en tæt ble sammen med urin og eventuelt afføring. Derfor er den bedste

Barnet får "rød numse", når huden bliver irriteret af at være spærret inde i en tæt ble sammen med urin og eventuelt afføring. Derfor er den bedste behandling ofte at lade barnet ligge uden ble et stykke tid.
Brug eventuelt en hårtørrer og blæs forsigtigt på barnets numse (hold afstand og pas meget på, at du ikke brænder barnets hud med for varm luft).
Hvis det er så slemt, at der er gået hul på huden, og det væsker, kan man forsøge med kogte klude. Tag et gammelt, rent lagen og klip nogle stykker, der er lidt større end det sårede stykke hud. Kog dem, for derefter at lade dem afkøle i det vand, hvor de er kogt. Når du skifter bleen, tager du et lærredsstykke op af det afkølede vand, vrider det ind i et håndklæde, så det knapt føles fugtigt længere, og lægger det direkte på såret. Ved hvert bleskift lægges der en ny, ren bomuldsklud på.
Man kan også forsøge sig med den såkaldte tjæresalve, der kan være meget effektiv, hvis man ikke bruger den for tit, dog må den kun bruges på steder med hud og ikke kommes på hudløse områder. Spørg på apoteket.
Hvis den røde numse er et tilbagevendende problem, kan man prøve at skifte blemærke, da nogle børn tåler nogle bleer bedre end andre.
Det kan også forebygge at smøre numsen med blesalve - tyk, vaselinelignende salve - ved hvert bleskift, dog i så tyndt et lag, at huden kan ånde igennem.
Hvis det røde på din babys numse er ildrødt og skarpt afgrænset i kanten, kan det være en svampeinfektion, noget der for eksempel kan opstå, hvis barnet har været i behandling med antibiotika. Spørg lægen eller sundhedsplejersken, hvad de vil anbefale dig i den situation.

Læs også:
Bleskift
Afføring

Læs også