hvad er kighoste
Sundhed

Bil og babyer

4. december 2008
af Ulla Nielsen
Spænd altid børn fast, når de transporteres i bil. Man bør huske, at de fleste ulykker sker under korte ture.Børn op til otte-ni måneders alderen bør

Spænd altid børn fast, når de transporteres i bil. Man bør huske, at de fleste ulykker sker under korte ture.

Børn op til otte-ni måneders alderen bør spændes fast i bagvendte babystole. Efter otte-ni måneders alderen spændes barnet fast i en barnestol.
I biler med airbag må børn i babystol, barnestol eller selepude ikke placeres på forsædet, men fastspændes på bagsædet. Årsagen er, at en airbag i tilfælde af påkørsel eller andet uheld pustes op med så stor kraft i børnenes ansigtshøjde, at det giver risiko for alvorlige kvæstelser og kvælning.

Airbagen kan imidlertid kobles fra i mange biler, hvis man jævnligt kører alene med et mindre barn og ønsker at have det på forsædet ved siden af sig. Frakobling af en airbag må kun udføres på autoriserede værksteder.
Babystole kan lejes for beskedne beløb på nogle tankstationer, i babyudstyrsforretninger og hos FDM.
Man bør kun anskaffe godkendt sikkerhedsudstyr til børn i bilen.

Babystolen kan også være nyttig i indkøbsvognen i supermarkedet, men det er vigtigt at huske, at babyen ikke skal ligge fastspændt i timevis, når man eksempelvis er i byen. Et spædbarn har brug for at ligge på et fladt underlag og bruge sin krop. Ellers kan barnet ikke udvikle sin motorik.

Læs også:
Regler for børn i bilen
Råd til autostole

Læs også