kaffe
Sundhed

5 ting, der sker i kroppen, når du stopper med at drikke kaffe

15. april 2024
Af læge Jerk W. Langer
Foto: Unsplash
Kaffe kan have sundhedsmæssige fordele, men synes du, at du drikker for meget, er det helbredsmæssigt helt i orden at stoppe. Her er fem ting, som sker i kroppen, når du gør det.

1.

Du får ondt i hovedet et døgn eller to. Kaffens koffein kan sammentrække hjernens blodkar en hel del. Uden koffein udvider blodkarrene sig derfor og fremkalder hovedpine.

2.

Du bliver irritabel og træt på grund af koffeinabstinenser. Koffein aktiverer adenosin-receptorerne i hjernen og efterligner herved vågenhedsstoffet adenosin. Trætheden er mest udtalt, hvis du er vant til at drikke kaffe hver dag, viser forskning.

3.

Du sover bedre.

Koffein kan stimulere adenosin-receptorerne i hjernen så meget, at du får svært ved at falde i søvn, især hvis du har været vant til at drikke kaffe mindre end seks time før sengetid. Og særligt hvis du af genetiske årsager er ekstra følsom i hjernen. Efter de første dage uden kaffe indstiller receptorerne sig i en ny naturlig balance.

4.

Færre toiletbesøg kan blive følgen, da koffein er mildt afførende og sætter gang i maven. Så husk at spise godt med kostfibre og drikke vand, når du kvitter kaffen.

5.

Stærkere knogler fra overgangsalderen, idet ivrig kaffedrikning er forbundet med højere risiko for knogleafkalkning og osteoporose. Desuden holder tænderne sig mere hvide, når der ikke mere aflejres farvestoffer på emaljen.

Artilken blev udgivet i SØNDAG uge 15, 2024. Dette er en redigeret version.

Læs også