Valentinsdag
Stil

Valentinsdag - de elskendes helligdag

12. februar 2016
af Dorthe Liljensøe
Foto: Panthermedia
Den 14. februar er det valentinsdag, de elskendes festdag, som nogle elsker, og andre hader og ser som en kommerciel amerikansk tradition. Men helligdagen er en gammel kristen skik.

Valentinsdag - hjerternes festdag

Valentinsdag er ikke en ny tradition - heller ikke i USA, hvor der hvert år sendes 192 millioner valentinskort. Herhjemme fejrer vi den med kort, blomster, chokolade eller en romantisk middag. Helligdagen blev indført af pave Gelasius i 496 for at ære martyren Valentin, der blev henrettet, fordi han ifølge sagnet i smug viede de unge elskende, når mændene blev indkaldt til militærtjeneste med henblik på at blive sendt i krig. Men dermed forbrød han sig mod kejserens ordre. Claudius 2., der regerede 268-270, havde nemlig forbudt soldaterne at forlove eller gifte sig. I forbindelse med disse vielser gav Valentin hvert ungt par en lille buket blomster fra klosterets have.

Blomstrende hjerter

Sig det med blomster

Ifølge Nordisk Illustreret Havebrugsleksikon er blomstersymbolik af klassisk oprindelse. Den nåede sit højeste i romantikken. Både blomst og farve kan tillægges en symbolværdi. F.eks. er en rose symbol på kærlighed, elskov og glæde, mens en lilje symboliserer uskyld og renhed. Hvad angår farverne symboliserer rød: kærlighed og elskov, hvid: uskyld og renhed, gul: falskhed. Det er stort set kun de nævnte symboler, som der er nogenlunde enighed om, og som de fleste kender. Så »Sig det med blomster« kan være lettere sagt end gjort. Har du et særligt ønske, så har mange blomsterhandlere lister liggende angående blomstersymbolik. Du kan også vælge at droppe alt om det og give blomster, som du tror eller ved, modtageren sætter pris på.
Lav et hjerte af vedbend - se hvordan du gør

https://imgix.femina.dk/duglemmerdetaldrig-par-banner-sd.jpg

Læs også