hævede øjenlåg
Skønhed

Her er grundene til dine hævede øjne

1. oktober 2021
af Lisbeth Madsen, NewsDesk, Aller Media og redaktionen
Foto: Unsplash
Ligner dine øjne små sprækker hver morgen, fordi du er så hævet omkring dem? Tjek her, hvad grundene kan være, og hvordan du slipper af med dine hævede øjenlåg.

Du kender sikker godt at vågne op med hævede øjne og ikke ane, hvad man skal stille op. Hævede øjnelåg er problem for mange, men du kan faktisk med små ændringer afhjælpe hævede øjne.

Hvis du har en tendens til at få væskeophobninger omkring øjnene især om natten, så er det ikke lige meget, hvordan du spiser og drikker. Det kan dog også være andre faktorer, fx arvelighed, der spiller ind.

Det forklarer Kjersti Johansen, der er nordisk fagchef hos Dermanor, til KK.no. Hun har dog heldigvis flere effektive metoder til at komme de hævede øjnelåg til livs.

- For meget salt i din kost binder vand i kroppen, så du generelt ser mere hævet ud. Under øjnene kan dette blive ekstra synligt da huden der er tynd og ikke kan modstå tryk indefra lige så godt som huden på resten af kroppen, siger Kjersti Johansen.

Kjersti Johansen giver dig her 9 typiske årsager til, at dine øjne hæver.

Årsager til hævede øjenlåg:

 • Søvnmangel
 • Gråd
 • For meget salt i kosten
 • For højt indtag af alkohol
 • Stress
 • Arvelige faktorer
 • Allergiske reaktioner
 • Irritation på grund af kontaktlinser
 • Ændringer i væskebalancen på grund af hormoner
øjne

Sådan slipper du for hævede øjnelåg

Som hurtige løsninger på dit problem anbefaler hun, at du starter med at vaske dit ansigt i iskoldt vand. Hjælper det ikke nok, kan du lægge agurkeskiver eller afkølede, fugtige teposer over øjnene i nogle minutter.

Men på sigt bør du prøve at finde årsagen. Især allergiske reaktioner, eller irritation pga. dine kontaktlinser, skal du være opmærksom på.

Brug øjencreme hver dag

For at forbygge de hævede øjnelåg er det i øvrigt en god idé at styrke hudens elasticitet på daglig basis, forklarer hun. Det gør du bedst med en øjencreme, og her er det nogle helt særlige stoffer, du skal kigge efter på indholdslisten.

Koffein: Virker drænende

Peptider: Det findes flere forskellige typer peptider med forskellige effekter. Peptider kan stimulere mikrocirkulationen og reducere lækage fra blodårene, så poser under øjnene modvirkes.

Peptider kan også styrke hudens bindevæv og gøre huden fastere, så poserne ikke opstår så let.

Ifølge Netdoktor er der forskellige måder, hvorpå du kan mindske hævede øjenlåg og måske helt slippe for det.

 1. Sku ned for saltet
 2. Sov med hovedet lidt hævet
 3. Undgå for meget alkohol
 4. God nattesøvn
 5. Køl øjnene ned med vand
 6. Masser dit ansigt omkring øjnene

Tip: Hestekastanje-ekstrakt virker sammentrækkende og drænende på øjnene.

Læs også