Poser under øjnene
Skønhed

Forebyggelse og behandling: Poser under øjnene

6. juli 2021
af Marie Tromborg Petterson
Thinkstock Udgivet første gang 6. februar 2017. Foto: Unsplash
Få dermatologens bedste råd til forebyggelse og behandling af poser under øjnene. Dermatolog Henrik Flindt-Hansen giver dig her 5 gode råd til at slippe af med poser under øjnene.

For mange danske kvinder er mørke og hævede poser under øjnene en realitet, men de færreste af os er bekendte med, hvorfor vi får det.

Er det arveligt, er det selvforskyldt, kan det behandles, og hvad vil det koste?

Det og meget mere kan du finde svar på her, når vi giver dig hele turen rundt om poser under øjnene, med kyndig vejledning fra dermatolog Henrik Flindt-Hansen.

Poser under øjnene – hvad er årsagen?

Der findes mange forskellige årsager til, hvorfor folk får poser eller mørke rande under øjnene.

De typiske årsager til poser under øjnene er:

  • Allergi
  • Manglende søvn
  • Arveligt
  • Rygning
  • Kost
  • Gnidning af øjne

Poser og rande under øjnene går i arv

De fleste, der lever med poser og rande under øjnene, har arvet det fra deres forældre, og med denne type er det (desværre) sådan, at de typisk bliver værre med tiden.

Der kan dog også være andre årsager til, at man får trætte øjenomgivelser og her er der til gengæld en del, man kan gøre.

– Ikke alle har arvelige poser og rande, og for dem kan det være meget nemmere at slippe af med dem. De kan f.eks. være allergiske, være et udtryk for, at nyrernes funktion er blevet dårligere, have eksem eller drikke for meget alkohol og for lidt væske,"siger Henrik Flindt-Hansen, der er privatpraktiserende dermatolog.

Poser under øjnene kan være et resultat af manglende søvn

Dermatolog Henrik Flindt-Hansen fremhæver, at for lidt søvn også kan være en årsag til poser og rander under øjnene.

Efter gnidning af øjnene bliver huden omkring øjnene hævet, slap og irriteret.

Er det tilfældet for dig, så kan du prøve at mindske hævelsen ved hjælp af tynde agurkeskiver, der samtidigt giver fugt, ligesom våde, kolde teposer (grøn te er bedst) indeholder stoffet tannin, der mindsker hævelser og misfarvninger under øjnene.

En kold ske eller indpakkede isterninger kan også bruges, hvis ikke du har agurk eller tebreve ved hånden. Med andre ord - du behøver ikke at investere i en særlig creme lige her.

Allergi kan være årsagen til poser under øjnene

Kæmper du med poser og rander under øjnene kan du også være en allergisk sygdom.

Det er primært luftbårne allergier som pollen og husdyrsallergier, der sætter sig ved øjnene, og hvis allergierne er årsagen til poserne under dine øjne, kan du måske slippe af med misfarvninger og rande ved at behandle allergien eller undgå dét, der gør dig allergisk.

Spøjst nok er det særligt allergi overfor katte, der kan være drille her, og er du allergisk kan dine øjnene reagere hvis du fx har en kollega, der har kat derhjemme.

Sådan fjerner du poser under øjnene

Der findes forskellige metoder til, hvordan du kan fjerne poser og mørke rande. Nogle af metoderne er kirugiske - andre er mindre drastiske.

Læs med herunder, hvor dermatologen giver tips og råd til forebyggelse og behandling af poser under øjnene.

1. Minimer poser under øjnene ved at øge blodcirkulationen i øjenområdet

Bank let med din ringfinger under øjnene engang imellem og brug samme teknik, når du tager creme på under øjnene. Det øger blodcirkulationen omkring øjet, og kan hjælpe til med at minimere problemet.

2. Undgå at gnide i øjnene

Almindeligvis gnider man sig øjnene pga. allergi (eller træthed) - men lad være! Når man gnider sig i øjnene, irriterer man huden, og ødelægger blodkarrene under huden, hvilket medfører hævelser og mørke eller sorte rande.

Poser under øjnene - sådan forebygger du og behandler dem

3. Spis sundt og varieret

Særligt hvis man mangler K, E, C og B12 vitamin samt antioxidanter, vil der dannes rander og poser under øjnene.

Hold dig også fra overflødigt salt, da det kan tilbageholde vand mærkelige steder på kroppen, som f.eks. under øjnene.

Rygere, der vil undgå poser under øjnene bør især være opmærksomme på, at indtage ekstra E og C vitamin, da tobaksrøg nedbryder disse vitaminer.

4. Stop med at ryge og skær ned på alkoholen

Ja, det er ikke altid let, men det er (også) godt hvis du vil dine poser under øjnene til livs! Rygning kan medføre blodomløbsproblemer, og få blodkarrene til at fremstå mere blå under huden.

Når det gælder alkohol, så frarådes det, fordi det skaber ophobning af væske i kroppen, primært under øjnene, så hvis du har et moderat til stort forbrug af alkohol, kan du mindske rande og poser ved at skære ned.

5. Ukogt kartoffelmos

Den havder du nok ikke set komme! Men blend en ukogt kartoffel til en helt fin puré, faktisk til den stort set er flydende (tilsæt en smule vand om nødvendigt), og påfør puréen på de problematiske områder under øjnene.

Lad den sidde ca. 30 min og rens herefter med lunkent vand. Dette er en af de få klinisk beviste metoder til fjernelse af rande og poser under øjnene.

6. Agurkeskiver, teposer og makeup

Prøv at lægge et par tynde agurkeskiver på de hævede områder, det giver både fugt og virker kølende. Du kan også bruge to kolde våde teposer

Te, grøn eller sort, indeholder tannin, der har lindrende effekt på hævede øjenomgivelser og eventuel rødmen under øjnene. Læg dig i 10-15 minutter – det gør underværker. Du kan evt. prøve at dække med en god concealer.

Behandlinger mod poser under øjnene

Øjencreme med K-vitamin

Mørke poser og rander under øjnene kan forårsages af mangel på K-vitamin. Uanset årsagen, viser forskningsresultaterne, at cremer, der indeholder K-vitamin og vitaminet retinol (A-vitamin) mindsker hævelser og misfarvninger omkring øjnene hos mange patienter.

Poser under øjnene kan udlignes med Botox og restylane

En af de kirugske metoder til at komme poser under øjnene til livs er at bruge Botox. Botox kan bruges til at udligne huden, hvilket visuelt vil gøre posen under øjet mindre fremtrædende. Også restylane er rigtig godt til at slippe af med poser under øjnene.

Kirugisk fjernelse af poser under øjnene med øjenoperation

Operationen for poser under øjnene er den mest almindelige operation i Danmark. Den er dyr, men til gengæld også særdeles effektiv. Der er sjældent komplikationer undervejs, men det kan forekomme. Prisen er afhængig af, om poserne under øjet er en fysisk gene eller et kosmetisk problem. Er det kosmetisk, skal du nemlig selv betale.

Læs også