https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/skoenhed/makeup-og-hudpleje/2012/12/1249-guide-til-hudpleje/1249-guide-til-hudpleje-copy.jpg
Skønhed

Guide: Optimér din hudpleje

11. december 2012
af Redaktionen, FEMINA, Aller Media
Det er vigtigt at pleje sin hud efter sin hudtype. Det optimerer nemlig plejen

Hvis man nu foldede dig ud som et bjørneskindstæppe, ville din hud fylde et par kvadratmeter. Den beskytter dig, isolerer dig, regulerer kulde og varme, melder om berøring og problemer, kontrollerer
energi, opbevarer vand, holder på solens vitaminer og udskiller sved.

Overfladen er 2-3 mm tyk og består af tre lag, hhv. epidermis, dermis og subcutis. I hver kvadratcentimeter
er der et hav af svedkirtler, nervetråde, blodkar og celler, der bl.a. producerer farvestoffet melanin, der bestemmer hudens farve. Alt i alt er der god grund til at passe ekstra godt på huden, lyder det fra Sandie Winkel, der er makeupartist hos FEMINA.

Hun giver her nogle gode råd til den optimale pleje efter din hudtype:

Den normale
Huden er svær at bringe ud af balance og reagerer sjældent på omgivelserne - og hudtypen er ganske sjælden. Selv om du ikke føler, du har brug for den helt store hudplejerutine, så skal huden alligevel renses morgen og aften og plejes med både dag- og natcreme samt en øjencreme, der passer til din alder.
Typiske ingredienser, du skal se efter i din hudpleje:
• Glycerin (blødgørende og fugtighedsgivende)
• Aloe vera (virker fugtighedsgivende)
• Antioxidanter, f.eks. E-vitamin (forebygger tidlig ældning)

Måske du skal glæde dine nærmeste med hudplejeprodukter i julegave? Få inspiration her

Den fedtede
Huden kan føles fedtet i hele ansigtet eller bare i bestemte zoner, såsom T-zonen (panden, næsen og hagen). Huden ses typisk hos teenagere, men selv om teenagetiden for længst er forbi, så oplever mange stadig den fedtet film på huden. Brug en rensegelé, der vasker grundigt rent, efterfulgt af en fugtende toner og en dagcreme. Brug evt. 2 forskellige cremer - én til T-zonen og én til resten. Husk, at den fedtede hud også behøver fugt, og undgå for alt i verden at udtørre den for meget med hidsige produkter.
Typiske ingredienser, du skal se efter i din hudpleje:
• Salicylsyre (virker let exfolierende)
• Glykolsyre (virker let exfolierende)
• Karolin (virker udrensende og sammentrækkende)

Laver du også denne makeupbommert, der gør dig 5 år ældre? Se her

Den tørre
Huden føles stram, og det er svært at se hudens naturlige porrer. Kan have ru områder og skalle af, og linjerne omkring øjnene virker tydeligere. Hudtypen ses hyppigt og kan skyldes mange faktorer. Ofte ses det ved overbehandlet hud, så skru ned for charmen og de skrappe produkter. Vælg en rensemælk, der kan fjernes med en fugtet vatrondel, da alt for meget vandpjaskeri virker udtørrende. Brug en nærende dag- og natcreme og en øjencreme tilpasset din alder. Husk en fugtgivende maske et par gange om ugen. Typiske ingredienser, du skal se efter i din hudpleje:
• Hyaluronsyre (binder fugt i huden)
• Sheasmør (virker fugtgivende)
• Alger (genopbygger fugtniveauet)
Den sensitive
Huden reagerer hurtigt på alt fra vind og vejr til stærke fødevarer og alkohol. Blusser og svier ofte. Huden bør behandles med omtanke. Undgå for skrappe produkter, peelinger med store korn, udrensende masker osv. Vælg i stedet en rensemælk eller rensevand og en mild dagcreme evt. med en beroligende olie under.
Typiske ingredienser, du skal se efter i din hudpleje:
• Zink (virker lindrende)
• Lakridsrod (virker beroligende)
• Kamille (virker beroligende)
• Lavendel (virker beroligende)

Spis
Også særlige fødevarer gør godt for både kroppen og huden. Lækre sager som mandler har et højt indhold af E-vitamin, der beskytter kroppens celler mod nedbrydelse, og laks er fyldt med omega-3-fedtsyrer, der modvirker betændelse og samtidig er nødvendige for optimale funktioner af alle celler - specielt i huden, men også i håret. Og så har du nok hørt den om gulerødderne? Gulerødder indeholder nemlig stoffet karotin, der er et plantefarvestof, som bliver lagret i huden, hvor det hjælper til at give kulør (du skal dog nok spise lidt mere end én om dagen for at kunne se effekten).

Vand
Fødevarestyrelsen anbefaler, at du drikker vand flere gange om dagen. Du har brug for ca. 1-1½ liter væske om dagen. Kroppen består af ca. 50-60 % vand. I løbet af en dag afgiver kroppen væske fra huden, lungerne og blæren. For at opretholde en generel tilstand af sundhed i kroppen, skal den altså vandes.

Læs også