dahlia
Stil

Sådan får du dine dahliaer til at blomstre tidligere

5. maj 2020
af Ann Maria Andreasson
Foto: Ann Maria Andreasson, Anita Lindberg, Arild Sandgren, Marian Haugaard Steffensen,, Jes Buusmann, Tine Edinger og Pernilla Wästberg
Væk dine dahliaer lidt tidligere af deres torne­rosesøvn ved at forspire dem i potter og lave flere planter ved hjælp af stiklinger. Så giver du dem et forspring, der betyder, at de blomstrer tidligere, så du kan nyde deres blomster i en længere periode.

Væk dine dahlia med forspring

1. Genopliv knoldene Gå efter de knolde, som har været opbevaret indendørs fra sidste år. Knolde, der er mugne eller helt indtørrede, kan du smide ud. De øvrige knolde lægges i blød i en balje med vand i en times tid, så de er godt saftspændte, når de skal i jorden. 2. Forspiring Planter du knolde i potter nu og forspirer dem indendørs, blomstrer de tidligere, end hvis du først planter knoldene, når det er varmt nok til at så dem udendørs. Plant knoldene i god plantejord og ikke for dybt. Stil potterne i et lyst, gerne køligt rum, f.eks. et uopvarmet værelse eller bryggers. Hold jorden jævnt fugtig, men ikke for våd, for så kan knoldene rådne. Når risikoen for nattefrost er helt ovre, kan du stille dem udenfor eller plante dem ud.

Kært barn har mange navne

https://imgix.femina.dk/dahlia_4.jpg
Dahlia kaldes også georginer, men dahlia er det officielle navn. Dahliaer kan blive høje og står flot i et farverigt staudebed i din sommerhave.

Pluk dem løbende

https://imgix.femina.dk/dahlia_9.jpg
Husker du løbende at plukke de visne blomster af planten, vil den belønne dig med et farverigt flor langt ind i efteråret. LÆS OGSÅ: Gør haven smuk med blomstrende pastelfarver

Yndefuld og farverig

https://imgix.femina.dk/dahlia_6.jpg
Dahlia x pinnata Bantling har næsten usandsynligt symmetriske blomster i rige mængder.

Lad dem blomstre længere

https://imgix.femina.dk/dahlia_2.jpg
Dahlia kan komme tidligere i blomst, hvis du forkultiverer knoldene.

En bliver til flere

https://imgix.femina.dk/dahlia_10.jpg
Kniber du topskuddene af planterne, når de er kommet i vækst om foråret, vil de blive mere buskede og tætte og ovenikøbet få flere blomsterknopper, når blomstringen står for døren.

Sol gør godt

https://imgix.femina.dk/dahlia_7.jpg
Dahlia vil gerne have en solrig plads og tåler ikke at stå for fugtigt, da dette kan få rodknoldene til at rådne. Sorten er kaktusdahlia Purple Gem.

Dahliaer i sensommerhaven

https://imgix.femina.dk/dahlia_3.jpg
Nogle sorter bliver temmelig høje og får meget store blomster, disse vil have godt af en organisk gødning et par gange i løbet af sommeren, så de har energi nok til deres kraftige vækst. LÆS OGSÅ: Kamelia - sådan får du de smukkeste blomster i haven

Formér dahlia med stiklinger

https://imgix.femina.dk/dahlia_guide.jpg
1. Om foråret, når de nye blade skyder frem fra knoldene, er voksekraften stor, og det er et godt tidspunkt at tage stiklinger på. 2. Bræk forsigtigt toppen af et skud, eller skær det af med en skarp urtekniv. 3. Stik skuddet ned i en potte med så- og priklejord, og sørg for at trykke jorden godt fast om stilken. Jorden må ikke tørre ud, så sæt gerne en plastikpose over potten for at give stiklingen et godt vækstklima. Stiklingen vil slå rødder i løbet af et par uger. Når den er kommet godt i vækst, kan du plante den over i en større potte og dyrke den der eller sætte den ud på en vokseplads i haven, når risikoen for nattefrost er ovre. Giv de nye planter en beskyttet plads i læ og helst uden for snegles rækkevidde.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_1.jpg

Læs også