https://imgix.femina.dk/2021-04-21/pernille_2_0.png
Stil

Pernille måtte kun købe genbrugstøj i et år. Det er nu fire år siden

21. april 2021
af Sofie Guldager
Foto: Privat
Pernille Moesgaard Nielsen plejede at shoppe tøj for tusindvis af kroner. Indtil hun blev klogere på tøjproduktion og dårlige arbejdsforhold. Så afgav hun et løfte til sig selv.

Det startede egentlig som et nytårsforsæt.

Hun måtte ikke købe andet end genbrugstøj i et år. Det er nu fire år siden, at Pernille Moesgaard Nielsen afgav det løfte.

Hun stoppede med at shoppe nyt tøj, fordi hun begyndte at læse om fast fashion, som handler om, at der hele tiden kommer nye tøjkollektioner, der følger modetrends.

Hun begyndte også at følge profiler på Instagram, der forklarede, hvordan nogle store kædebutikker fik produceret deres tøj af mennesker med dårlige arbejdsforhold og dårlig løn.

– Der bliver produceret så meget tøj, der ender med at blive smidt ud. Det vil jeg ikke støtte op om.

Husk det tøj, du allerede har

For fire år siden kunne Pernille bruge en hel lørdag formiddag på at gå i butikker og købe en masse tøj for flere tusind kroner.

– Selvom jeg ikke havde brug for noget, men bare fordi jeg havde et behov for at købe noget.

https://imgix.femina.dk/2021-04-21/pernille.png

Pernille er vild med mode, men har nu skruet markant ned for sit forbrug.

Hun kan ofte finde på at gå ud og kigge i genbrugsbutikker og butikker med nyt tøj uden at købe noget, bare for at få inspiration.

I begyndelsen tænkte Pernille, at genbrug måtte være mere bæredygtigt, fordi tøjet allerede er blevet brugt.

Men efter nogle år, hvor hun har brugt meget tid på at opsøge viden om bæredygtighed, ved hun nu, at det handler om mere end det.

– Det handler om, hvordan vi shopper, at vi skal skrue vores forbrug ned. Hvis vores shoppeforbrug er det samme, så er det lidt ligegyldigt, om du shopper genbrug eller noget nyt.

– Man skal lære, at ens tøj i garderoben er godt, og hvis man skal have noget nyt, så er det fordi man mangler noget, og ikke bare fordi man har et behov for at shoppe noget nyt.

Corona blev en øjenåbner

Da genbrugsbutikkerne lukkede på grund af corona, købte Pernille mindre tøj end hun plejer.

Hun havde en stærk forventning om, at lige så snart genbrugsbutikkerne åbnede, ville hun skynde sig ud at shoppe.

https://imgix.femina.dk/2021-04-21/pernille_-12.png

– Det overraskede mig, at jeg faktisk ikke havde lyst til at shoppe, når butikkerne åbnede. Jeg synes, det var lidt uoverskueligt at være på genbrugstur, og derfor har jeg fundet noget i min garderobe, jeg kunne sammensætte på en ny måde.

– Det har været en god øjenåbner, at jeg ikke har brug for alt det tøj, der er i genbrugsbutikkerne, selvom det er billigt.

Pernille er høj, og derfor kan det være svært for eksempel at finde et par bukser i den rigtige længde i en genbrugsbutik.

Derfor køber hun sommetider nyt tøj, men så går hun op i at købe det fra et bæredygtigt brand, som både producerer og bruger bæredygtige materialer.

– Jeg behøver ikke have flere par sorte bukser. Jeg køber et par, og så er det dem, jeg bruger. Jeg behøver ikke at købe et nyt par, før de er slidte.

Pernille bruger sin profil på Instagram til at dele ud af tips til gode genbrugsbutikker og deler sine genbrugsfund.

Genindlæs din browser, hvis opslaget ikke kommer frem.

Få brugt dit tøj

En gang imellem tager hun sit tøj ud af garderoben, smider det på sengen og danner sig et overblik over nye måder, hun kan sammensætte det på.

– Så ser jeg min garderobe fra helt nye sider.

Det er nemlig vigtigt for hende, at hun bruger alt det tøj, hun har. Når hun er ude at shoppe, så styler hun tøjet i sit hoved med noget, hun har derhjemme i garderobeskabet.

– Det handler om, hvis jeg køber noget, så skal jeg få det brugt, og hvis jeg ved, at jeg ikke får det brugt, så lader jeg det hænge.

Pernille mener også, det er vigtigt, at man køber sit tøj, fordi det passer godt til ens krop, og ikke fordi det trender.

– Jeg går i genbrugsbutikker for at finde noget unikt og anderledes tøj. I stedet for at jeg går ned og køber det, der lige trender, og som jeg bliver træt af efter et halvt år.

Læs også