https://imgix.femina.dk/media/article/tina_toejaktivist.png
Bæredygtighed

Tina er tøjaktivist: “Ingen lagde mærke til, jeg havde det samme tøj på hele ugen”

12. februar 2021
af Sofie Guldager
Foto: PR
Tina Werborg køber kun – brugt – tøj cirka en gang om måneden. Et besøg i et outlet for fem år siden gav hende nemlig noget at tænke over.

Tina har altid elsket tøj og hun var i mange år ekspert i at købe billigt tøj, der så dyrt ud.

- Det var min største fornøjelse, når venner og kolleger til fester eller i kantinen spurgte mig: “Hey Tina, hvor har du købt den sweater?” Og jeg kunne svare: “I Zara på udsalg til kun 250 kr.”

Tina Werborg

48 år, bor i et bofælleskab i Trekroner ved Roskilde sammen med sin mand, tre børn og en kat.

Har en kandidatgrad i kommunikation fra RUC.

Arbejder i dag som selvstændig konsulent, hvor hun rådgiver i positiv adfærdsændring.

Hun har skrevet bogen “Garderobemanifestet - 10 gode grunde til at genoverveje dit næste tøjkøb”, som handler om at mindske sit tøjforbrug.

Men for fem år siden skete der noget, da Tina var på en tur til New York. Her besøgte hun et stort designoutlet, hun plejede at elske at være i.

- Pludselig tænkte jeg over, hvorfor nogen producerer så meget tøj, når vi ikke har brug for det. Det var første gang, jeg forlod outlettet nedtrykt og bekymret.

Tina begyndte at undersøge, hvordan tøjindustrien og forurening hænger sammen.

- Modeindustrien er en af de mest forurenende industrier. Der er simpelthen så meget tøj derude, og det siges, at hvis vi stoppede med at producere tøj, ville der være tøj nok til mindst 10 år til hele jorden.

Eksperimentet starter

Tina plejede at købe tøj hver uge. Hun følte, at hendes penge blev klattet væk, og at hun aldrig fik købt de ting, hun allerhelst ville have. Men så stødte hun på en amerikansk journalist, der prøvede forskellige udfordringer.

- En af dem var at gå i det samme tøj i en uge. Det rørte noget i mig, og jeg tænkte, at det ville udfordre alt, hvad jeg normalt forbinder med tøj. Men så en aften fandt jeg et sæt tøj frem fra mit klædeskab, og besluttede mig for at have det på de næste fem dage.

Tina arbejdede på det tidspunkt for et kommunikationsfirma, hvor de var seks medarbejdere. Hun fortalte ikke sine kollegaer om eksperimentet.

https://imgix.femina.dk/tina_toejaktivist_2.png

Flere gange faldt snakken på tøj, og en kollega nævnte på et tidspunkt, at Tinas trøje var flot. Hun tænkte, at han ville lægge mærke til, at hun havde det samme tøj på næste dag, men det gjorde han ikke.

Ugen efter gentog hun forsøget med et nyt sæt tøj, og ugen efter igen, uden at nogle kommenterede det. Den tredje uge spurgte hun sine kollegaer, om de havde lagt mærke til, at hun havde gået i det samme tøj.

Det havde de ikke.

- Det var en stor befrielse, at ingen lagde mærke til, hvad jeg havde på af tøj. Normalt ville jeg stå og vurdere mig selv i spejlet med et kritisk blik: “Ser jeg tyk ud? Hvordan ser mine arme ud?” Det slap jeg for, når jeg vidste, jeg bare skulle tage det tøj på, som jeg havde valgt.

Modens svar på McDonalds

Tina mener, det handler om at finde en balance mellem ens behov, og hvad verden kan klare.

– For mig betyder bæredygtighed, hvordan vi bedst muligt kan passe på jorden, så den tager mindst muligt skade af den måde, vi lever på.

I Tinas bog om tøj og bæredygtighed nævner hun, hvordan man skal slå op med Fast Fashion, da det handler om meget og billigt tøj. Hun kalder Fast Fashion for modens svar på McDonalds.

https://imgix.femina.dk/kopi_af_entre-.jpg

– Tiden er løbet fra forbrugsfesten, og det er ikke relevant længere, at tøj koster det samme som en kop kaffe. Forbruget af vores tøj skal ned, samtidig med, at vi kigger på, hvordan vi producerer mere bæredygtigt. Og for at virksomhederne har lyst til at lave en grøn omstilling, har de brug for, at forbrugerne accepterer at tøj bliver dyrere, og vi sætter farten ned.

I dag køber Tina det meste af sit tøj brugt. Hun har også samlet sit eget tøjfællesskab, hvor de er tyve kvinder, som bytter tøj en gang om måneden. Hun køber dog noget tøj cirka en gang om måneden.

– Jeg er stoppet med at købe tøj, bare fordi det er billigt, eller fordi jeg keder mig. Et af mine kriterier for at jeg må købe tøjet er, om jeg har lyst til at tage det på fem dage i træk. Hvis jeg ikke har det, køber jeg det ikke.

Tinas fire tip til en bæredygtig garderobe

1. Køb ikke tøj i en måned. Hold dig fra butikker og netshops. Når du ikke bliver eksponeret for nye musthaves, opdager du, at dit behov for nyt forsvinder.

2. Få ryddet ud i dit klædeskab. Kom af med det tøj, der giver dig stress og dårlige følelser. Når du køber nyt tøj, så mærk efter, om det er noget tøj, du får brugt mere end én gang.

3. Vask mindre. Selvom du har haft dit tøj på en dag, så lad være med at betegne det som beskidt. Hvis der ikke er pletter på, eller det ikke lugter, så ind i skabet med tøjet igen.

4. Lær at sy en knap i. Hvem har ikke haft et par bukser liggende i sit skab i flere år, bare fordi de manglede en knap? Få det repareret, så du sørger for, at dit tøj kan være aktivt i brug.

Læs også