To glade modne kvinder smiler, griner og har det sjovt - Gitte Sparsø og Susi Frank
Stil

To kvinder: Derfor er vi vilde med vintage

6. september 2018
af Rikke Hast. Redigeret til web
Foto: Hanne Loop, Stine Heilmann.
Genbrug og vintage er populært som aldrig før. Mød to kvinder, som synes, der er sport i at finde de gode ting i genbrugsbutikker, og som også deler ud af deres bedste shoppingråd.

Få to kvinders bedste tips til vintage- og genbrugsshopping

Susi Frank: Jeg køber stort set intet nyt

Som helt ung gik Susi Frank gerne i genbrug, men i mange år kom hun væk fra det, indtil hun for godt halvandet år siden genoptog interessen for vintage.

– Nu kan jeg slet ikke lade være, og jeg køber stort set ikke noget nyt. Kan jeg få en smuk nederdel til 35 kroner, giver det ingen mening for mig at give flere hundrede kroner for en ny nederdel i en butik. At gå i genbrug gør jo også, at jeg har råd til at skifte meget mere ud i min garderobe. Køber jeg en jakke til 50 kroner – og fortryder, så forærer jeg den bare væk uden at ærgre mig over det.

Susi har et meget kreativt blik og kan se, når et genbrugskøb kan blive et kup med blot en lille ændring.

– Jeg synes jo, at det er sjovt at bruge min kreativitet på den måde. For eksempel fandt jeg en lang læderfrakke. Den var superfed i snittet og med god pasform, men den var næsten hvid. Da jeg kom hjem med den, rystede min mand på hovedet og sagde, at den kom jeg aldrig til at gå med. Men jeg havde en plan, fortæller Susi, der smurte et godt lag olivenolie på frakken. Olien trængte ind i læderet og gav det den smukkeste gyldne glød og det rette patinerede look.

LÆS OGSÅ: Få de bedste tips til genbrug- og vintageshopping fra SØNDAGs stylist

https://imgix.femina.dk/vintage-susi.jpg

Den smukke mørkeblå frakke er fra Moschino, og Susi fandt den i en popup-vintagestore ved Lago Maggiore i Italien. – Jeg gav vel omkring 50 euro for den, og siden fandt jeg herhjemme på et loppemarked den prikkede kjole fra Tommy Hilfiger, som jeg synes, passer supergodt under frakken.

Jeg scanner butikken

Når Susi skal på shopping, har hun en ubetinget favoritbutik. Nemlig den lokale Røde Kors-forretning.

– Der køber jeg møbler, nips, tøj og tasker. Tricket er at komme der ofte. Når jeg er ude at handle for eksempel, så svinger jeg altid lige forbi og scanner butikken.

Susi går efter kvalitet og snit, som hun på forhånd ved, klæder hendes figur. Hun er pilot og er derfor ofte i udlandet.

– Når jeg er på job, er det desværre sjældent, at jeg har tid til at shoppe genbrug. Som regel når jeg kun til lufthavnen. Men når vi rejser privat, så researcher jeg gerne forinden på, hvor jeg kan finde gode butikker. I Italien har jeg været heldig flere gange. Vi har et familiehus ved Lago Maggiore i Italien, og der har jeg naturligvis været mange gange og kender området.

For Susi handler genbrug ikke så meget om økonomi, som det handler om den sport, der er i at finde de gode kup, og så tiltaler det hende, at vi ved at sende vores tøj og møbler i cirkulation opfører os hensigtsmæssigt i forhold til miljøet.

– Der er så mange gode grunde til at vælge genbrug. Det eneste, jeg køber af nyt tøj, er efterhånden nogle få basic-ting som tanktoppe og T-shirts, siger Susi, der også har mange genbrugsmøbler og redesign-løsninger i sit hjem. For eksempel har en smuk svungen chaiselong hæderspladsen i hendes stue.

– Den har jeg givet 200 kroner for, og den skulle ikke engang ombetrækkes. Der er loppefund i hvert eneste rum i vores hus. Loppemarkeder er så sjove. Jeg glæder mig altid til vores store lokale loppemarked her i Præstø, hvor hele byen er fuld af lopper i tre dage.

Genbrugs­tips fra Susi:

•Gå efter kvalitet og mærker, du kender.

• Husk at prutte om prisen på loppemarkeder, men ikke i genbrugsbutikker.

•Find de gode genbrugsbutikker nær dig og læg turen forbi ofte.

Gitte Sparsø: Man skal slå til, når de Gode fund er der

Gitte Sparsø har i mange år holdt øje med gode genbrugsfund.

– Jeg kan godt lide den klassiske stil og er blandt andet inspireret af Jackie Onassis og Chanel. Jeg boede i København, da jeg var ung, og jeg fandt af og til nogle lækre ting, men der var ikke secondhand-butikker dengang på samme måde som i dag.

Gitte flyttede siden til det sydlige Sjælland, og hun fandt ud af, at der var gode fund at gøre i de lokale genbrugsbutikker.

– Der er noget særligt ved at købe ting, som har en historie. For det meste finder jeg ting, hvor prisskiltet stadig er på, så de har slet ikke været brugt, siger Gitte, der til daglig arbejder som clairvoyant life & business coach.

https://imgix.femina.dk/vintage-gitte.jpg

Gittes kjole er fundet i Røde Kors i Præstø. – Den talte til mig, følte jeg. Jeg er meget feminin og klassisk, og da jeg prøvede den, passede den lige. Jeg ved ikke, hvor den er fra, for mærket er klippet af. Men jeg har vel givet 80-90 kroner for den.

LÆS OGSÅ: Loppefund i Kirstens minihus

Som at gå på skattejagt

Gitte går efter kjoler eller små sæt. Hun kender sin stil og kan hurtigt afkode, om der hænger noget, der lige er hende.

– Med genbrug er der økonomisk råderum til at lege og eksperimentere lidt med sin stil. Man kan tillade sig at lave lidt sjov. På et tidspunkt fandt jeg en fin jakke fra Malene Birger, som havde kostet adskillige tusinde kroner fra ny. Den gav jeg 110 kroner for, og jeg er blevet meget glad for den. Nogle gange oplever jeg, at jeg har set en kjole eller jakke i en forretning. Og så føler jeg mig så ufattelig heldig, når jeg efterfølgende finder den i en genbrugsbutik – ovenikøbet til en god pris. Der går lidt sport i det. Som en skattejagt.

– Man kan så også sige, at jeg er heldig med min størrelse. Jeg bruger kun størrelse 34, og det er ofte de små størrelser, der er tilbage.

Gitte kan godt lide visheden om, at tøj og ting holder længere på grund af genbrug.

– Tidligere var genbrugsbutikkernes kunder mest økonomisk trængte. Sådan er det ikke længere. I dag er der næsten status i at finde gode genbrugsfund. Genbrug er jo godt for miljøet, og jeg synes bestemt ikke, der er noget underligt ved at gå i brugt tøj. Jeg vasker og rengør altid tøjet før brug, hvilket jeg i øvrigt også gør med butiksnyt tøj. Vi køber jo også brugte biler og cykler. I det hele taget tror jeg, at vi i fremtiden kommer til at bytte mere og mere – både ting og tjenesteydelser.

Det tøj, Gitte får købt, men ikke får brugt, forærer hun videre.

– Jeg giver det til dem, der måske i forvejen har lidt god plads i klædeskabet. Jeg har endnu ikke set så meget efter interiør. Men jeg har et par ting derhjemme, som jeg har fundet og er glad for. Men tøj, dét går jeg efter. Og man skal slå til, når de gode fund er der. For man kan ikke fortryde. Jeg har stået uden for butikken dagen efter og krydset fingre for, at et eller andet, jeg er faldet for, stadigvæk er der..!

LÆS OGSÅ: Se redaktionen på SØNDAGs loppefund

Genbrugstips fra Gitte:

• Sæt dig ind i, hvad du kan lide, og hvad der passer til dig.

• Lad være med at købe tøj, der er for stort eller småt.

• Giv dig selv lov til at lege og eksperimentere – du kan altid give det videre.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_1.jpg

Læs også