Kate Middleton - wedges/kilehæle
Stil

Husker du denne populære festsko? Nu er den tilbage

29. december 2022
Af Rose Maria Boelsmand
Foto: Camilla Charriere
De royale knuselsker skoen, der har fundet vej ind i manges garderober igen.

Bedst som vi troede vi havde set alt, hvad 00’erne kunne trække af relikvier fra et af modens mest omdiskuterede årtier, dukker endnu en ting, vi troede vi havde lagt i graven for stedse, op igen.

For når man først er trukket i miniskirts, croptops, smalle solbriller og chokerhalskæder, så er der jo kun ét rigtigt stykke fodtøj at afrunde ensemblet med: Wedges, eller på dansk ’kilehæle’.

Og vi kan kun tænke, tja, hvorfor ikke, eftersom vi har været igennem stort set hele repertoiret af hælvariationer de seneste år; fra bittesmå kitten heels til massive plateausåler (vi takker Valentino for de forestående brækkede ankler) elegante, tynde stilethæle og chunky såler.

Så det måtte jo næsten kun være et spørgsmål om tid, førend nullernes notoriske festsko, der dengang gerne var i strå (og desuden elsket af de royale), vandt indpas i vores Y2K-besatte skogarderobe.

Kate Middleton wedges
Kate Middleton iført kilehæle tilbage i maj 2019.
Foto: Mega
Meghan Markle
Meghan Markle tog kilehæle på, da hun besøgte Fiji i 2018.
Foto: Mega

2022-versionen af kilehælen er dog (som meget andet fra årtusindeskiftet, vi allerede havde lagt i graven) genopstået i en noget mere æstetisk version end sin 20 år ældre storesøster.

Bottega Veneta har blandt andet lanceret deres enkle lædersandal med firkantet tå og bredt læderstykke over vristen i med en smal wedge-hæl, og Gia Borghini, der blandt andet har Pernille Teisbæk og Rosie Huntington-Whitely som kreative konsulenter, har lavet en klipklap-inspireret sandal med en organisk kilehæl.

Derudover er der wedges på menuen hos både Jimmy Choo, Isabel Marant, Marni, JW Anderson og Givenchy, hvis futuristiske kilehælsstøvler Pernille Teisbæk er set i.

Dertil har den altid modenysgerrige fransk-engelske influencer Camille Charrière taget wedge-trenden til sig med et modig par i PVC.

Så hvis du er klar på at følge dit Y2K-look helt til dørs, så er det altså blåstemplet at gå efter et par wedges denne sæson.

Denne artikel blev første gang bragt af ELLE.dk. Dette er en redigeret version.

Læs også