Hudpleje

Guide: Det giver flest rynker

af Redaktionen 29. marts 2011
Lille spejl på væggen der - hvad giver flest rynker i verden her? Q giver dig svarene

Vi ved det: Sol, rygning, ulykkelig kærlighed og yoyo-vægt lægger år til alderen … Men hvad med Johan, der har røget hele sit liv og ikke har en ærlig rynke. Eller tante Hanne, der er negerbrun hver sommer og holder sig fint.

RynkemysterietFolk, der arbejder professionelt med aldring, kan ikke give det endelige svar på, hvor stor en del af aldringen, der skyldes livsstil såsom sol, dårlig kost, mangel på motion osv., og hvor stor en del af aldringen, der ligger forprogrammeret i generne. Men en ting er sikkert, det er endnu kun livsstilen, vi selv kan justere på, hvis vi vil undgå den værste slitage.

Læs også: Guide - sådan laver du din egen ansigtsmaskeDet er en oplagt mulighed at undersøge enæggede tvillinger, når det drejer sig om livsstilsforårsaget aldring. Enæggede tvillinger er netop udstyret med identisk genmateriale, der betyder, at de med den samme livsstil ville aldres ens. En undersøgelse lavet af et forskerhold fra University of Cleveland giver os nu nogle af svarene på aldringens mysterier. 186 tvillingepar besvarede et spørgeskema om livsstil. Der blev taget ensartede portrætfotos af hver enkelt tvilling. Herefter bedømte et dommerpanel bestående af plastikkirurger personernes alder ud fra deres udseende på fotografierne.

6 livsstils-faktorer skilte sig særligt ud, når det gjaldt accelereret aldring:

SolSol, sol kom igen, solen er min bedste ven - er en af de børnesange, vi ikke længere kan synge med på, når det gælder aldring. På førstepladsen overlivsstilsfaktorer, der gør os gamle, kommer solen. Hos et tvillingepar, hvor dåbsattesten sagde 61 år, havde den ene opholdt sig 10 timer mere i solen pr. uge end den anden, resultat: Soldyrkeren blev bedømt til at være 11,25 år ældre end sin knap så solglade søster. Generelt blev folk med udendørs hobbys såsom golf, tennis og vandsport bedømt til at være ældre end deres brødre og søstre, der opholdt sig mere inden døre. Forskellen blev dog udlignet væsentligt hos de personer, der brugte solfaktor.

Læs også: Sig farvel til appelsinhudRygningI knivskarp konkurrence med solen kommer cigaretterne. I gennemsnit lægger 10 års rygning 2,5 års aldring til ansigtet. 40 års rygning giver dermed en mer-ældning på 10 år! Set fra en positiv vinkel har man som 50 til 60-årig fået sig et gratis face lift, hvis man aldrig har rørt cigaretterne.

BMIOg så til en god nyhed, hvis man har lidt ekstra på sidebenene: Lidt sul på kinderne og dermed et forhøjet BMI får en til at se yngre ud, men først efter

Få smuk hudmed Imedeen

man har passeret de fyrre år. Et overraskende resultat fandt forskerne i forholdet mellem BMI og alder. Undersøgelsen viste nemlig, at personer på plus fyrre med forhøjet BMI blev bedømt til at være yngre end deres ditto slankere tvillingebror eller -søster. Mens et højt BMI hos yngre personer ironisk nok bevirkede, at de blev bedømt ældre end deres virkelige alder.Tendensen blev kun mere udpræget med alderen. Et 8 % forhøjet BMI fik for eksempel personer over 55 år til at blive bedømt yngre end deres virkelige alder, mens dem med lavt BMI blev bedømt som ældre. I gennemsnit vil et forhøjet BMI for en 70-årig trække 3 år fra alderen, mens et forhøjet BMI hos en 20-årig vil lægge 3 år til alderen.

AlkoholPersoner, der levede i total afholdenhed, blev i snit bedømt til at være to år yngre end deres medsøstre og -brødre, der gerne nød alkohol.Læs også: Rynker skal bekæmpes tidligtSkilsmisseIkke nok med at det psykisk er benhårdt at gennemgå en skilsmisse, så lægger hændelsen også knap to år til ansigtets alder. Fraskilte kvinder blev nemlig i snit bedømt til at være 1,7 år ældre end deres gifte medsøstre. Mærkværdigt nok lagde det ikke mere til aldringen, hvis personen havde gennemgået flere skilsmisser.

HormonbehandlingUSA, hvor undersøgelsen er lavet, er hormonbehandling langt mere udbredt end her i Danmark. Hormonbehandling som led i en foryngelseskur er udelukket her i landet, men kendt i USA. Det er dog velkendt, at det kvindelige kønshormon østrogen er medvirkende til at holde huden spændstig. Og omvendt at et lavt progesterogenniveau hos mændene kan bevirke vigende hårgrænse. Forskerholdet mente dog ikke, at der var data nok til et give et endeligt svar på, hvor stor betydning hormoner har for vores aldring.Men i gennemsnit blev personer, der havde fået 8 års hormonbehandling, bedømt 1 år yngre end deres tvilling. Et lidt specielt tilfælde var et tvillingpar, hvor den ene søster havde modtaget hormonbehandling i 22 år og blev bedømt til at være 7,25 år yngre end sin søster, der havde ladet hormonerne passe sig selv.