tør hud
Hudpleje

Fem super effektive råd mod tør hud

af Redaktionen. Redigeret d 24 september 2021 8. november 2013
Foto: Pantherstock
Kan du mærke at sæsonen påvirker din hud, så den skriger på ekstra fugt? Her får du fem overraskende tips til at gøre den blød og medgørlig igen

Årsag til tør hud

En tør hudtype skyldes primært genetik, men miljø spiller også ind. Huden har mange vigtige funktioner, bl.a. inden for temperaturregulering og beskyttelse mod bakterier, virus og svampe. Huden danner en barriere mellem vores krop og det eksterne miljø, og denne barriere består af en kompleks sammensætning af bl.a. celler, bindevæv, proteiner og lipider (fedt).

Det siger eksperterne til tør hud

Hudlæge fra Aleris-Hamlet Maria Luise Obad forklarer, at det er vores gener, der koder for sammensætningen af de enkelte byggesten i vores hudbarriere, og den kan variere en hel del fra person til person. – Nogle har fra naturens side mere hudfedt end andre.

Man anslår, at omkring 10 procent af befolkningen har en genmutation, der medfører, at man ikke har nær så meget af et af de vigtige hudproteiner filaggrin i huden. Personer med denne mutation har tørrere hud end andre, og det er ofte dem, der udvikler børneeksem (også kaldet atopisk eksem), som netop er kendetegnet ved ekstrem tør hud, der i perioder slår ud med eksem.

Desværre tyder intet på, at man kan spise eller drikke sig fra den tørre hudtype ifølge hudlægen. Man skal derimod være opmærksom på at undgå unødig belastning og udtørring af huden og så sørge for ekstra god beskyttelse fra cremer, fordi en tør hudtype kræver ekstra pleje for at kunne holde på fugten. Det betyder dog ikke et farvel til rens: – Når hudbarrieren er svag, har man også større risiko for at få hudinfektioner såsom børnesår (stafylokok-infektion i huden). Derfor bør man regelmæssigt tage et kort bad i lunkent vand, skylle sæben grundigt af og smøre sig ind straks efter.

5 effektive råd mod tør hud

1. Skru ned for udtørrende varmt vand og lange bade.

2. Undgå for meget svømning i klorvand og overdreven brug af sæber.

3. Det er en god idé at bruge handsker ved opvask og rengøring, og så er det utroligt vigtigt at pleje huden med en god fugtighedscreme.

4. Obad anbefaler uparfumerede og allergivenlige hudcremer eller fedtcremer, der har et højere indhold af beskyttende fedtstoffer end en lotion og dermed beskytter den skrøbelige hudbarriere optimalt.

5. Du kan bruge en olie til huden, men den anbefaler hun altid at kombinere med fugt under, fordi en olie arbejder på hudens overflade som et beskyttende skjold mod udefrakommende faktorer.