Forspiring
Stil

Tid til forspiring: Sådan gør du

1. februar 2019
af Karina Demuth
Foto: Demuth
Frø, såjord, lys og vand er alt, hvad du skal bruge for at få en sommerhave fuld af blomster. Og det er ikke for tidligt at gå i gang i februar. Se her, hvordan du griber forspiring an.

Forspiring: Sådan gør du

En håndfuld frø, der bliver forspiret i vindueskarmen, er den lige vej til en lang vækstsæson og mange planter til få penge.

Og selve opgaven er lige til at gå til. Vælg de frø, du gerne vil have planter af, og følg vejledningen på frøposen.

Nogle frø vækkes nemt til live ved at lægge dem i vand et par timer eller natten over, før du sår. Frøene opsuger vandet, og efter kort tid vil du kunne se, at roden begynder at svulme op og bore sig ud gennem frøskallens hinde.

Andre frø spirer bedst, når du efter såningen giver spirebakken lidt undervarme ved at sætte den på en lun radiator eller elektrisk spiremåtte.

Og endnu andre kræver lidt mere umage, for eksempel i form af kuldebehandling, eller ved at du sætter frøene skiftevis koldt og varmt, så du på den måde kopierer døgnets svingninger.

Jord, potter og blokke

Du kan i princippet så i alt, hvad der kan holde vand og har dræn i bunden, men udplantningen bliver nemmere, hvis frøene har hver deres potte frem for én stor sammenhængende bakke.

Potterne kan være alt fra æggebakker til særlige tørvepotter, der opløser sig selv, når planterne plantes ud.

En anden mulighed er en såkaldt ”soil blocker”, der trykker såjorden sammen i separate blokke, så du sparer udgiften til potter og samtidig har fordelen af, at planternes sprøde rødder ikke vikler sig ind i hinanden.

Uanset om du vælger den ene eller anden løsning, kommer du ikke uden om at købe en pose såjord, der kan fås for omkring en 20'er.

Såjord er let, luftig, steril og gør det ekstra nemt for de små spirer at komme i gang.

LÆS OGSÅ: Havekalender: Det skal du lave i haven i marts

Lys − ren magi

Så snart planterne har spiret, skal de have det så lyst som muligt. Lyset gør nemlig planten i stand til ved en nærmest alkymistisk proces (fotosyntesen) at omdanne luft og vand til plantemateriale og vækst.

En plante, der skyder i april-maj, hvor dagene er lange, har alt det lys, den skal bruge.
Men når du forspirer i februar, hvor dagene er korte, er lys lidt af en mangelvare.

I professionelle gartnerier supplerer man derfor altid med kunstigt vækstlys, og efterhånden findes der også masser af gode vækstlamper til en pris, hvor hobby-dyrkeren kan være med.

Vækstlys har en anden bølgelængde end en almindelig lyspære, og lampen vil også kunne bruges til at give grokraft til køkkenets krydderurter i den mørke tid.

Pasning af spirer

Sørg for, at jorden aldrig tørrer ud, mens frøene spirer, og tynd ud, hvis planterne står for tæt. En plante skal have plads til at vokse, ellers bliver den tynd og svag.

Gød med en lille smule gødning i vandingsvandet, når planterne har fået 4-6 blade, og plant dem over i en større potte, hvis rødderne begynder at stikke ud i bunden.

Plant planterne ud i maj, når der ikke mere er frost om natten. Det kan være lidt voldsomt for dem at komme direkte fra vindueskarmen og ud i den skarpe sol.

Lad derfor gerne bakkerne stå ude på et sted med skygge og eventuelt med en fiberdug over om natten i de første par dage, før du planter de nye planter ud på deres blivende voksested.

LÆS OGSÅ: Forårsbebuderen: Vintergækker i massevis

3 tips:

  • For meget varme og for lidt lys gør planterne svage og ranglede. Sæt dem derfor i en lys og kølig vindueskarm, så snart frøene har spiret.
  • Allerede i marts kan de første forspirede planter sættes ud i drivhuset.
  • Store frø kan sås med to frø i hver blok, men efterfølgende skal du tynde ud, så der kun er en enkelt plante tilbage i potten.
https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_1.jpg

Læs også