Guide: De mest populære potteplanter lige nu
Have

Guide: De mest populære potteplanter lige nu

26. marts 2020
af Bente Halkjær
Foto: Tia Borgsmidt.
Det er atter blevet moderne med grønne planter fra sydlige himmelstrøg, da de skaber frodighed indenfor og kan fungere som levende skulpturer. Se vores guide til et udvalg af de mest populære planter, og læs, hvordan du planter om i større potter.

Mangeblomstret jasmin

Når blomsterne springer ud på mangeblomstret jasmin, Jasminum polyanthum, spredes der en eventyrlig duft. Planten har en slyngende vækst, og du kan derfor lade de dekorative ranker hænge, eller du kan vælge at binde dem til et stativ. Planten trives på en lys placering, og den skal vandes regelmæssigt, så den ikke tørrer ud. I vækstsæsonen er det en fordel at gøde i forbindelse med vandingerne. I sommermånederne kan du med fordel give planten et ophold i haven. Planten på stolen hedder jødeskæg.  

Calathea

Calathea har sin naturlige vokseplads i bunden af de sydamerikanske regnskove, så her er tale om en plante, der nyder godt af høj luftfugtighed, ligesom pottejorden hele tiden skal være let fugtig. Du kan øge luftfugtigheden omkring planten ved at douche den af og til med vandforstøveren – husk at bruge regnvand, så der ikke kommer kalkskjolder på bladene. Gød planten lidt i løbet af vækstsæsonen. Planten klarer sig godt ved stuetemperatur året rundt, og lad den gerne stå et sted, hvor der er en smule skygge – ligesom i skovbunden.    LÆS OGSÅ: Kamelia - sådan får du de smukkeste blomster i haven  

Paradistræ 

Selv om paradistræet, Crassula ovata, kommer fra Sydafrika, klarer det sig glimrende som potteplante hos os. Planten kan blive temmelig gammel og ganske stor. Den sætter yndige hvide eller sart rosa blomster. Paradistræet sætter pris på en lys vokseplads, hvor det bliver vandet med jævne mellemrum – lad dog gerne jorden tørre let ud mellem hver vanding. I løbet af vækstperioden kan du gøde lidt en gang imellem, men endelig ikke for meget. Planten kan stå ved stuetemperatur året rundt, men også ved 10-15° om vinteren. Vand i så fald ikke så ofte.  

Almindelig ananas 

Ananas, Ananas comosus, er en rosetplante, og det er fra midten af denne, at blomsterkolben, der senere udvikles til en frugt, dukker op. Planten kommer oprindeligt fra Brasilien, og den trives godt i sol og ved stuetemperatur. Planten vandes et par gange om ugen i sommerhalvåret og knap så ofte om vinteren. I vækstsæsonen er det desuden en fordel at tilsætte lidt flydende næring til vandingsvandet.  

Bregnegrevillea 

Bregnegrevillea, Grevillea robusta, har sin oprindelse i Australien og New Zealand, hvor den kan blive 20-30 m høj. Planten sætter orange blomster med lange grifler og siden bælgkapsler, der kan sås, når de er modne. Blomstringen ses desværre ikke hjemme i stuerne. Bregnegrevillea trives på en lys vokseplads, dog ikke i direkte sol. Sørg for at vande planten regelmæssigt, og i vækstsæsonen kan du supplere med lidt flydende næring. En temperatur mellem 18 og 22° er optimal, og om sommeren kan du give den et ophold i haven, men husk at få den ind igen, inden det bliver koldt.   LÆS OGSÅ: Tulipaner - på den nem og sjov måde  

Lanseroset 

Den flotte lanseroset, Aechemea fasciata, kommer fra Brasilien, og som navnet antyder, er her tale om en rosetplante med grågrønne blade. Det er fra midten af denne roset, at den store blomsterstand med rosa dækblade dukker op – mellem dækbladene sidder små blålige blomster. Potteplanten holder af en lys vokseplads, og der skal både vandes i tragten i midten af rosetten og i jorden. I sommerhalvåret har planten gavn af gødning – og her skal der kun gives gødning i pottejorden.  

Slørasparges 

Slørasparges, Asparagus setaceus, er en klatrende plante med en pragtfuld vækstform. Planten, der har sin oprindelse i Sydafrika, trives på en lys vokseplads, hvor den skal vandes regelmæssigt. Den sætter undertiden hvide blomster, der senere kan afløses af sortrøde bær. Frøene fra disse bær kan du så, når de er modne, men du kan også formere planten ved deling i forbindelse med omplantningen.    

Giv planterne frisk jord

Her i det tidlige forår begynder vækstsæsonen og dermed også gødningssæsonen, og så har mange potteplanter brug for ny jord og måske også en større potte. Når du skal omplante, tager du først planten ud af potten og fjerner så meget jord som muligt uden at beskadige rødderne. Herefter kan du lægge lecakugler i bunden af en ren potte og fylde lidt jord ovenpå. Sæt planten i potten, så den kommer til at stå i den rette højde, og fyld op med jord – sørg for, at planten står lige. Tryk nu jorden til, så planten står godt fast, og vand den eventuelt. I forbindelse med omplantningen kan du også dele planten, ligesom du om nødvendigt kan skære den lidt tilbage, hvis det vel at mærke er en plante, der er egnet til tilbageskæring.   TIP  Skal planten have en støttepind eller et stativ, er det en fordel at sætte pinden eller stativet i jorden, inden du fylder jord på – så beskadiger du ikke rødderne.