Alunrod
Have

Alunrod med lækkert løv

af Dorthe Liljensøe 9. september 2016
Foto: Hanne Gabel Christensen, Panthermedia/All Over Press, m.fl.
Alunrod, eller Heuchera, er en lille staude, som viser sig fra sin smukkeste side her i eftersommeren, hvor de farvestrålende blade går fantastisk godt i spænd med de mange gyldne farver, som lige så stille toner frem ude i haven og naturen.

Alunrod - løv i lækre farver

Alunrod, Heuchera, er en rigtig bedstemor-staude, som hun især anvendte til kantplante, hvor de lette blomsterstande i rødlige nuancer gav bedet en sløragtig kant. I dag er der en lang række hybrider med så smukke blade, at de i sig selv gør planterne attraktive. Ud over den traditionelle grønne, findes alunrod nu med sølvfarvede, skinnende røde og næsten sorte blade. Dertil kommer, at bladene holder vinteren over, så det siger sig selv, at fokus i stor udstrækning er flyttet fra blomsterne til bladene, og at anvendelsen er udvidet til især at omfatte krukker. Planter du en krukke til med alunrod i eftersommeren, kan du således have glæde af den hele vinteren, dog kan de godt gå til, hvis de ikke har nået at danne et stort nok rodnet, inden vinteren sætter ind.

Der findes andre planter, der er mest kendt for deres blade. Se nogle af dem her:

Alunrod

Alunrod

Rødbladet alunrod Heuchera "Palace Purple" blandet med spiræa "Magic Carpet"

Alunrod

Bladenes farver bliver mest intense, hvis planterne står i fuld sol. Især de mørke blade har brug for mest mulig lys for at bevare deres farve.

Alunrod

Om sommeren danner planterne stivstilkede blomsterstande fyldt med de fineste bittesmå blomster. Blomsternes farve varierer i forskellige lyserøde farver alt efter sorten.

Alunrod

Alunroden er en effektiv bunddækkeplante, men breder sig kun langsomt, så derfor skal den plantes tæt. En stor plante kan let deles med en spade til fire-fem nye planter eller pilles fra hinanden med fingrene til endnu flere små planter.

Alunrod

Rosa er den nok mest populære farve i danske haver. Miks enten ren rosa eller blandede farver og nuancer. Her en Heuchera "Liquorice". 

Elegante blomster

Alunrod trives både i sol og halvskygge i en veldrænet jord, der dog ikke må blive for tør. De er meget velegnede til bunddække i forgrunden af staudebede eller busketter. Blomsterne syner ikke af meget, men er alligevel ganskeelegante. De klokkeformede blomster er røde over lilla og rosa, og de rejser sig rankt og fint over bladene fra maj og hen over sommeren.