
Redaktionens favoritlamper (og historien om dem)
27. september 2016
Iøjnefaldende pendel
Majbritt Olsen, 38 år, modestylist
– I hjørnet af vores soveværelse hænger denne fine pendel i messing, teaktræ og krystalglas. Den er fra 1960’erne og er et arvestykke fra mine svigerforældre. Jeg kan godt lide at mixe nyt og gammelt i hjemmet, mens min kæreste nok mest er til det nye og moderne. Dog har han ikke noget imod genbrug, hvis det har en historie, og det må man sige, denne lampe har, eftersom den har hængt hjemme hos hans forældre i mange år.
– Vi bor temmelig mørkt, med mørkmalede vægge, og elsker generelt hyggebelysning. Det gode ved denne lampe er, at den giver et rigtig hyggeligt lys, når vi skruer ned for den. Den kan ses mange steder fra i lejligheden, og derfor er den altid tændt – for hyggens skyld. Vi kan dog skrue op for den, så den giver rigtig meget lys, når vi en sjælden gang imellem skal finde noget i kommoden eller bare ønsker mere lys i rummet.
Mit tip: Jeg tænker meget over belysningen i vores hjem, og kodeordet er hygge. Mit bedste lampetip er derfor: Lysdæmpere. Vi har lysdæmpere på stort set alle vores lamper, så de kan være funktionelle, når de skal være dét, og give et hyggeligt skær, når vennerne er til middag, eller vi bare skal slappe af i sofaen.
Lampen er et arvestykke fra 1960’erne.

Hyggespreder
Camilla Kjems, 42 år, chefredaktør
– Lampen er fra House Doctor, og jeg forelskede mig i den ved første øjekast og købte den straks. Jeg elsker dens skulpturelle form og glassets brune farve og den hyggelige belysning, den giver. På en eller anden måde virker de ting i deres helhed beroligende på mig og giver sådan en zen-agtig stemning. Lampen står midt i lejlighedens store stue, hvor jeg har et lille loungehjørne i fred for både spiseafdeling og TV-stue. Et hjørne KUN til at koble af i.
– Jeg foretrækker lamper, der mixer det rå med organiske former og farver. Mine lamper skal enten fungere som skulpturer i sig selv eller være fabriksagtige lamper, hvis primære funktion er at give lys. Min lejlighed er i newyorker-stil med store rum, højt til loftet og få møbler – det hele holdt i en lidt rå factory-stil. Lampen tilfører en lille smule poesi og blødhed.
Mit tip:
Jeg kan ikke fordrage tomme, grå hjørner uden lys. De gør mig deprimeret. Den bedste belysning, synes jeg, man får ved at mixe funktionel belysning med små hyggelamper, der pynter i sig selv. Husk at tænke over, hvordan du bruger de forskellige dele af din bolig: Hvor skal du primært kunne se klart, og hvor har du brug for små ”heller” med hygge og lys, og hvor skal der bare være en god generel belysning.
Lampe, Note, i messing og glas fra House Doctor til 1.500 kr.

Bordlampe med karakter
Henriette Tierp-Wong, 40 år, artdirector
– Min favoritlampe er Lune Lamp fra Brdr. Krüger. Jeg havde haft et godt øje til den længe, da vi fik den i bryllupsgave af mine forældre.
– Den har en smuk form, og så kan jeg godt lide, at den, helt utraditionelt, er i træ, og at træet bare bliver kønnere med tiden. Den står på en reol i stuen og skaber hyggebelysning. Samtidig tilføjer træet noget organisk og blødt til stuen.
Lune Lamp fra Brdr. Krüger i røget eg, 4.295 kr.

Det rå modspil
Julie Rosendahl, 33 år, kommerciel redaktør
– Mit bedste lampefund er denne væglampe, som er fundet i interiørbutikken Wiingaard på Gothersgade i København. Den er skør og glad og gør mig i godt humør.
– Lampen hænger i mit soveværelse og fungerer nærmest som en installation i rummet. Den har et markant visuelt udtryk og er det første, man ser, når man kigger ind i rummet. På den måde får den ligesom lov til at definere en legesyg stemning for rummet. Mit soveværelse er ret feminint indrettet med douce grønne vægge, lyserødt sengetøj, lange gardiner og masser af planter. Lampen er lidt mere rå i sin stil og giver derfor den helt rigtige kant til rummet, så det ikke bliver FOR feminint og alvorligt.
Mit tip:
I de mørke måneder synes jeg, det er noget af det vigtigste til at skabe rum, og jeg tænker derfor både over placering af lyskilder, lysets kulde/varmetone og intensitet. Jeg synes, man får det bedste resultat med en god loftlampe (helst en, der kan dæmpes) og så en masse mindre væg- og bordlamper, der kan tændes og slukkes efter behov. Og så er et ekstra tip at skjule ledningerne så godt som muligt ved at sømme dem tæt på panelerne eller måske endda få dem fræset ind i væggen – det gør en meget stor forskel og får hjemmet til at virke mere helstøbt og lækkert. Jeg er ikke altid lige så god til det selv, som jeg ville ønske, jeg var.
PEACE-lampe i gråt metal, h 72 cm, 1.200 kr . (uden elpære). Wiingaard Boheme Interieur.