DIY

Før og efter: Nyt køkken i rosa og sort

af Katrine Kaul | Kaul Production 25. september 2017
Foto: Dianna Nilsson
En familie drømte om plads til deres samling af professionelle køkkenmaskiner, samtidig med at de ville have et smukt og rart køkken at opholde sig i. Løsning: Masser af rosa med sort som kontrast, og nye, smarte måder at sætte møbler sammen på.
Der skulle være plads til rigtig mange kogebøger og en hel samling professionelle køkkenmaskiner, da familien Thornberg Graeser valgte at give deres køkken en makeover. De elsker nemlig at lave mad og lege professionelt køkkenværksted med bl.a. at fermentere, sylte og trykkoge. Samtidig skulle rummet ose af hygge og være rart at opholde sig i for familien på seks. Så et køligt industrikøkken var ikke vejen frem.   I stedet har de fundet på smukke praktiske opbevaringsløsninger og valgt rosa og nude nuancer til rummet. De sorte gulve giver kontrast, og på den ene væg pynter store fliser med botaniske motiver. Bordpladerne er i marmor, og overalt står køkkenting og rejsefund frit fremme.  
  Udfordring gav muligheder Da det ikke var muligt at udvide rummet, måtte familien udnytte det eksisterende rum fuldt ud. Fra køkkenet er der adgang til et af de store børns værelser, så her fik de sat en skydedør op i stedet for en almindelig dør, der ville have slugt for meget gulvplads. På den måde blev der plads til en stor køkken-ø med plads til opbevaring og barstole omkring. Øen består af to skænke sat sammen ryg mod ryg med en marmorbordplade ovenpå, det var nemlig billigere end at få en specialbygget ø.  
  Overskabene blev fjernet for at gøre køkkenet mere luftigt. Til gengæld har familien sat to vitrineskabe oven på hinanden, så kogebøger og stel stadig har et hjem. Den utraditionelle løsning skaber på én gang hyggestemning og orden. En enkelt ting med industrielt look har fundet vej til det nye køkken, nemlig et barkøleskab med glaslåger. Det giver kig til maden, så man altid har et overblik over lækkerierne.   SE OGSÅ: 5 gode råd, når du skal bygge nyt køkken   SE DE FÆRDIGE RESULTAT I GALLERIET HERUNDER

Før

Sådan så køkkenet ud før familien gik i gang.

Store keramiske porcelænsfliser med botaniske italienske tegninger giver køkkenet masser af personlighed. De er fra Mosaikhjørnet. Grebene i børstet messing er fra H. Skjalm P. Bordpladerne i marmor er fra Borderstone. Det grønne keramikfad designet af Sarah Oak er fra FDB Møbler.

Mangler du opbevaringsplads ... og er der højt til loftet i dit køkken? Så sæt to skabe oven på hinanden som her. Vitrineskabene hedder Malsjö og er fra Ikea.

Det var vigtigt for familien, at køkkenet ikke kun kom til at føles som madværksted, men også som et sted, hvor man hygger sig. Derfor valgte de åbne hylder med plads til kønne køkkenting. Hylden af marmor og messing er fra Ox Denmarq. Den høje vase i messinglook er fra H. Skjalm P. Flora-skålene er fra Royal Copenhagen. De grå keramikting er fra KH Würtz.
Smukke håndbyggede kogeøer er dyre at anskaffe, derfor fandt familien på at sætte to af Ikeas fine Malsjö-skænke i massiv eg sammen og lægge en marmorplade ovenpå. Det gav masser af opbevaringsplads. Marmorpladen er fra Borderstone. Lysekronen er fra Menu. TIP: Køkkensoklen er beklædt med messingplader som en elegant detalje. Familien købte messingplader til at sætte bag komfuret og fik dem skåret i mindre stykker. Pladerne fandt de i Ikea.
Familien fik sat en sort skydedør imellem køkkenet og et værelse, da skydedøre sparer plads.Den behagelige barstol med velourbetræk er fra Gubi. TIP: Gå ind på Ikeahackers.net, hvis du vil finde masser af idéer og tips til, hvordan du kan forandre Ikeas produkter på nye, sjove måder.
Det kræver lidt æstetisk sans og ordenssans at have et køleskab med glasfronter. Men det er så meget sjovere at lave mad, når man kan se alle råvarer ligge smukt og indbydende lige for næsen af én.  Det sorte industrikøleskab er egentlig et barkøleskab fundet på Cateringinventar.dk. Det lyserøde støbejernskomfur med to ovne er fra Aga. TIP: Brug gamle vin- og champagnekasser til opbevaring i dit køleskab, hvis det som dette barkøleskab ikke har skuffer. Det er praktisk og ser smukt og indbydende ud.