boligreportage Jane Lykke Nielsen
Bolig

Hvid jul i den gamle murermestervilla

af Lene Samsø 3. december 2018
Hvide og naturlige nuancer på vægge, møbler og julepynt giver en stemning af skov og marker på en frostklar vinterdag hjemme i Jane Lykke Nielsens villa fra 1929.
HER BOR: Jane Lykke Nielsen, grafiker, hendes mand, Leon Pedersen, selvstændig, deres datter, Amanda, og hunden Tutsie. De to ældste døtre er flyttet hjemmefra.    BOLIG: Klassisk hvidpudset murermestervilla bygget i 1928 i Kgs. Lyngby.   AREAL: 125 kvm.  
  Jane Lykke holder sig til en dæmpet farveskala, når hun pynter op i de lyse rum i sit gamle hus. Hvide nuancer dominerer, sølv er et must, og masser af naturlige toner fra kogler, grene og gran fra haven giver en varm stemning.   Familiens jul er fuld af faste traditioner, for eksempel står den på julebagning den første søndag i december hvert år. Det er familiens eneste mandlige medlem, Janes mand Leon, som står for at fylde kagedåserne op med hjælp fra familiens tre døtre. De to ældste piger er flyttet hjemmefra, men hvert år på denne dag mødes alle i barndomshjemmets hyggelige køkken. – De går op i det med liv og sjæl, og der bliver produceret – og spist – rigtig meget knas på sådan en søndag eftermiddag, fortæller Jane Lykke.  
  En anden tilbagevendende begivenhed er, at der flytter et nyt nissepar ind. Janes mor på 85 år er uddannet håndarbejdslærer, og hvert år kreerer hun et nyt par nisser til familiens efterhånden anselige samling af de små væsner.  – Da børnene var små, var det den helt store begivenhed, når mormor kom med årets nissefar og nissemor. Så blev der også fundet en krog til alle de tidligere års nissefolk. Her var rigtig mange nisser til sidst, men nu begrænser vi det lidt, smiler Jane Lykke. – Det er vigtigt at holde en linje for, hvor meget pynt her må være. Jeg prøver mig frem og kan altid mærke, hvis her pludselig er for meget. Så tynder jeg ud, fortæller Jane Lykke, som hvert år finder julekasserne med pynt frem fra loftet. – Og tit finder jeg nye måder at bruge de fine, gamle sager på. Nogle gange kommer julekuglerne på træet, og andre gange samler jeg dem på et fad. I år har jeg drysset dem ud over julebordet, siger Jane Lykke.   LÆS OGSÅ: Naturlig jul i det hygeglige bondehus   KOM MED INDENFOR I JANES HYGGELIGE MURERMESTERVILLA I GALLERIET HERUNDER

Den hvidpudsede murermestervilla er fra 1928. Et par havestole i nostalgisk stil og små lys på en busk spreder hygge udenfor.

Allerede i entréen kan man se, at her bor en juleglad familie. Den flotte grønne granranke kommer op hvert år. Den er af plastik – og drysser ikke. Stearinlys i glas lyser op på trinene.

En granranke og en lanterne fra House Doctor er enkel pynt med stor effekt i vindueskarmen i stuen.

På det lille konsolbord i entréen sidder årets nye nissepar syet af Jane Lykkes mor på 85 år. Hvert år kreerer hun et nissepar til alle sine fem børn og deres familier.

Juletræet er fyldt med julekugler i især rød og hvid, guld og sølv. Noget af pynten er ny, men det meste har familien samlet gennem årene.

En jule-ugle giver kulør til det grønne træ. Juleaftensdag hænger Jane Lykke også masser af levende lys og nogle gange sølvlametta på træet.

Den nostalgiske stil med højt til loftet, stuk og sprossevinduer gør det nemt for Jane Lykke at skabe en hyggelig julestemning. Bordet er dækket med en vinterhvid blondedug, og lune skind ligger på stolene. 

Tørrede hortensiaer i violette toner giver lidt farve til bordet.

Gamle sølvlysestager i forskellige højder i den brede vindueskarm – mere skal der ikke til, når stilen skal være hyggelig og uhøjtidelig.

Køkkenet i landlig stil med rå trælåger og porcelænsgreb danner hvert år ramme om Leon og døtrenes store julebagedag den første søndag i december.

Bordet er pyntet med lærkegrene, kugler og kogler af fattigmandssølv, gamle vaser med en magnoliagren, hortensia og eukalyptus – og enkle, hvide papirstjerner. Glassene er antikke.

Sofahjørnet er holdt i naturlige toner med et rustikt træbord som centrum. Den neutrale baggrund fremhæver de levende lys og blomsterne smukt.