Bolig

Herskabelig patriciervilla med plads til familiehygge

4. januar 2021
Tekst og
foto af Lene Samsø. Udgivet første gang 17. februar 2020.
Nøje udvalgte enkle møbler, dæmpede farver og ganske lidt pynt – Kristina Hede Fogsgaard og hendes mand Renés hjem i Østjylland er klassisk og næsten minimalistisk, men på den bløde måde.
HVEM? Kristina Hede Fogsgaard, 32 år, hendes mand, René, 42 år, begge indretningskonsulenter i Invita Aarhus, og tvillingerne Rose og Kamille på 4 år. Du kan følge Kristina på instagram @_rosemille og på rosemille.dk.    HVAD? Patriciervilla på 140 m² fra 1911.   HVOR? Østjylland.

 _ Se flere billeder fra hjemmet i galleriet herunder.

Store døråbninger mellem stue, spisestue og køkken i Kristina og Renés gamle patriciervilla i Østjylland gør huset til det ideelle hjem for parret og deres 4-årige tvillinger Rose og Kamille. Lyset flyder frit imellem rummene og giver familien en følelse af, at de er sammen, selv om de er i gang med forskellige ting, såsom at lave mad, lege på gulvet og læse i den lille stue. Indretningen er helt enkel med dæmpede farver og et minimum af nips.

– Vores indretning skal skabe hygge, give rolige omgivelser og indbyde til fælles samvær. Nogle ville kalde den minimalistisk. Men for os er indretningen summen af en kompromisløs tilgang til hverdagshygge og æstetik i forening, forklarer Kristina.

Vi følte os hjemme

Kristina og René er indretningskonsulenter i Invita i Aarhus, så de har begge en mening om, hvordan hjemmet skal se ud. Og de var helt enige om, at den gamle patriciervilla var drømmehjemmet for dem, da de så det første gang for otte år siden. Huset havde alt, hvad der stod på deres ønskeliste: 100 år på bagen, originale detaljer som stuklofter og sjæl.   – Vi følte os hjemme med det samme. Det var indiskutabelt, at det var denne type bolig, vi skulle have. Nyere huse kan helt klart også noget, men vi føler os mere hjemme i et hus med historie og en gammel have, siger Kristina.    Hverken hun eller René er gør det selv-typer, så de måtte have hjælp til at udføre deres mange idéer til at forny det gamle hus, som led under en identitetskrise, som Kristina kalder det.   – Her herskede lidt stilforvirring. Huset havde gule facader, væggene var malet med grov strukturmaling i pangfarver, og gulvene var mørke. Dørene var grønne, og køkkenet var brunt. Det trængte til at blive strammet lidt op, fortæller hun.   LÆS OGSÅ: 5 typiske fejl, du laver, når du indretter din stue

Personlighed er det vigtigste

Nu står huset hvidt både udvendigt og indvendigt, hvor gulvene også er blevet slebet og hvidvaskede. Køkkenet har parret skiftet ud hele to gange, en ”brancheskade”, kalder de det med et smil. Det grebsfrie, hvide køkken, som de i første omgang installerede, virkede for neutralt til det gamle hus.   – Vi havde brug for noget med mere personlighed, som er det vigtigste i indretning. Man skal kunne mærke, hvem der bor i et hjem, siger Kristina, som anbefaler at tage hensyn til byggestil og periode, når man laver om på sit hjem.    I dag er Kristina og René glade for deres grå køkken med profilfronter, messinggreb og marmorbordplader, som de føler, passer bedre ind i det gamle hus.   LÆS OGSÅ: 36 inspirerende boliger med farvede vægge  

Kristinas 3 tip til blød minimalisme

  • Dæmpede farver og et minimum af nips skaber ro og sætter fokus på møblerne. 
  • Indret med klassikere i stedet for at skæve til tendenser i tiden. 
  • Blød den enkle indretning op med puder, tæpper og store planter i krukker med karakter.